Menü

Blog

20. Május 2021.

Festés svédvörössel

Svédvörös
Festés svédvörössel

A svédvörös festék egy iszapfesték, mely a nálunk megszokott fa festékektől némileg eltérő tulajdonságokkal rendelkezik és eltér a felhasználási módja is: kevésbé komplikált.

Annak idején skandináviában a többnyire fűrészárúból készült lakóházakra és gazdasági épületekre szükség volt egy olcsó és könnyen kezelhető festékre. Erről bővebben Itt.

 A legfontosabb különbség, hogy összetételénél fogva némileg gyengébben tapad, ezért a valódi svédvörös (és fekete) festékek nem használhatók csiszolt, gyalult felületeken. A házak gyalult felületeit (nyílászárók, oromdeszkák) általában fehér, vagy más színű olajfestékkel kezelték/kezelik.

 Az ilyen „túl sima” felületeknél várni kell néhány évet, míg az időjárás viszontagságai elvégzik az alapozást. A másik lehetőség a felületek mesterségesen felérdesítése. Ezt végezhetjük drótkefével, vagy elektromos gépekkel és a hozzájuk használható különféle drótkorongokkal.

 Amennyiben a fafelület megfelelő, már csak néhány apróságra kell ügyelni:

  • Kellően száraz, tiszta, és pormentes faanyag
  • Legalább 5-10 fok külső hőmérséklet
  • Ne essen az eső
  • Ne fessük közvetlen napfénynek kitett, felmelegedett fafelületeket.

 A svédeknek saját svédvörös ecsetük van erre a célra, mely kellően erős és hosszú sörtékkel rendelkezik, a jobbaknál a sörték a nyéllel szöget zárnak be, valamint az ecset nyele üreges, melybe  rudat illesztve állvány nélkül festhetők a magas homlokzatok is.

 A festésre nem szánt felületeket (nyílászárók, csatornák egyebek) le kell takarni. Szálirányban fentről lefelé haladva határozott erőteljes mozdulatokkal célszerű festeni, így nem lesznek festékfolyások a felületen.  A festéket alaposan el kell dolgozni, nem szabad túl vastagon kenni.

Miután az első réteg teljesen megszáradt, jöhet a második réteg, de Svédországban többnyire várnak legalább egy évet a második réteg felvitele előtt.

Ilyen egyszerű.

További a témában

Nem mind svédvörös, ami annak látszik
31. Május 2021.

Nem mind svédvörös, ami annak látszik

Ha rákeresünk a svédvörösre, akkor a keresőprogramok első helyen a barkácsáruházak és a nagy festékgyárak "svédvörös" festékeit kínálják fel. Ezek lényegében svédvörös sz Tovább >

Forradalmian régi svédvörös festék
25. Május 2021.

Forradalmian régi svédvörös festék

A Glor-Isol, amely közel 100 éves múlttal rendelkezik biztosan nem a legnagyobb és legismertebb svéd iszapfesték (ismertebb nevén svédvörös, vagy svédfesték), de minden v Tovább >

Festés svédvörössel
20. Május 2021.

Festés svédvörössel

A svédvörös festék egy iszapfesték, mely a nálunk megszokott fa festékektől némileg eltérő tulajdonságokkal rendelkezik és eltér a felhasználási módja is: kevésbé komplik Tovább >

A svédvörös festék története
27. Április 2021.

A svédvörös festék története

A vörös házak uralta svéd -és skandináv vidék- ma már közismert. A festék története viszont kevésbé. A festék története -ha akarjuk- több száz évre nyúlik vissza, más meg Tovább >

Hívj minket segítünk!

+36-2O-9596-2O3

Bejelentkezés

Elfelejtetted a jelszavad? Ide kattintva kérhetsz újat.

Regisztráció

Már regisztráltál?

Elfelejtetted a jelszavad?

Kérlek add meg az email címed, amivel regisztráltál, és elküldjük a további teendőket az új jelszó létrehozásához.