Menü

Blog

25. Május 2021.

Forradalmian régi svédvörös festék

Svédvörös
Forradalmian régi svédvörös festék

A Glor-Isol, amely közel 100 éves múlttal rendelkezik biztosan nem a legnagyobb és legismertebb svéd iszapfesték (ismertebb nevén svédvörös, vagy svédfesték), de minden versenytársát, köztük a leghíresebb svéd iszapfestéket is felülmúlta a független összehasonlító teszteken. A festék rövid története:

A Glor-Isol az 1930-as években született, amikor a svédországi Stehagból érkezett Thord Schunnesson kissé maximalista festékbolt tulajdonos nem volt megelégedve a Svédországban évszázadok óta házak festésére használt iszapfestékek minőségével: Jobb védelmet, színtartósságot és hosszabb eltarthatóságot szeretett volna elérni. A folyékony svédvörös festékek eltarthatósága jellemzően egy év. Saját ismeretei és tapasztalatai alapján Thord kifejlesztette a "Glor-Isol száraz iszapfestéket" (svédül  Glor-Isol Torrslamfärg ) a faluni bányákból származó pigmentek felhasználásával.

 A por alakú svédfesték gyártása ugyanolyan zseniális volt, mint amilyen úttörőnek bizonyult. Az eltarthatóság többé már nem jelent problémát. Az ambiciózus Thordnak azonnal rájött, hogy az oldószerek és egyéb adalékanyagok "kihagyása" óriási megtakarítást és előnyt jelent a tárolásban és szállításban.

Bebizonyosodott, hogy a Glor-Isol egyedülálló receptje, amelyet ma is használnak a "Glor-Isol száraz iszapfesték" gyártásához, rendkívül nagy tartósságot és védelmet nyújt a kezelt fa számára. Ez nem maradt észrevétlen.

 A Skåne- és környéki házakon az 1930-as és 40-es években elvégzett tesztek bizonyították a Glor-Isol kiváló védő tulajdonságait. Ettől a kezdve a Glor-Isol termelése folyamatosan növekedett. Míg korábban a terméket csak Skåne-ban ismerték, a 40-es években Svédország többi részén gyorsan népszerűvé vált.

 Miután a "Landmännen" üzletláncban könnyen elérhetővé vált, sok svéd gazda Glor-Isol-ra váltott, azzal festette házát és istállóit. De az igazi áttörés akkor következett be, amikor a svéd állami vasúttársaság a Glor-isol-t választotta valamennyi vörösre festendő faszerkezete (tehervagonok, kerítések, rampák, raktárépületek és állomások) védelmére. Ezt követően a svéd hadsereg és a svéd közigazgatás is a Glor-Isol mellett döntött.

 A Glor-isol nagy sikert aratott, és az 1940-es évektől az 1960-as évekig az egész Skandinávia területén elterjedt név lett. Évente 30-50 tonna száraz iszapfestékkel Norvégia volt a legnagyobb exportpiac, de a Glor-Isol Kanadába, Finnországba és meglepő módon még Oroszországba is utat talált.

 Az egyre nagyobb siker majdnem a termék halálát is jelentette. A versenytársak folyamatosan akadályozták a védjegy bejelentését, de ettől függetlenül a Glor-Isol egyre sikeresebbé vált. Az 1960-as évek végéig a Glor-Isolban található vörös pigment a falun-i rézbányából származott. Ezeknek a bányáknak a tulajdonosa (amely a legnagyobb svédfesték gyártó is egyben) végül egyik napról a másikra úgy döntött, hogy többé nem ad el pigmentet Thord Schunnessonnak. Ezzel véget is ért a Glor-Isol nagyüzemi gyártása.

Thord Schunnessonnak le kellett állítania a gyárát, nem tudta kiszolgálni a megrendelőit, ám végül úgy döntött, hogy nem adja meg magát. Több sikertelen alapanyag beszerzési próbálkozást követően megoldotta a problémát és sikerült vas-oxid pigmentekkel kiváltania faluni pigmenteket. Ez nem csak a festék színtartósságát növelte meg, hanem a festék mentessé vált a faluni rézbánya meddőjéből származó pigmentekben megtalálható nehézfémektől (pl. ólom, réz és kadmium) is. Az 1970-es években Thord Schunnesson csak helyben, Skåne-ban értékesítette Glor-Isol száraz iszapfestékét, amíg egy családi tragédia miatt a gyártás és az értékesítés teljes megszüntetésére kényszerült.

 Ha Nisse Westerström 1980-ban véletlenül nem találkozott volna Thord Schunnessonnal és nem barátkoztak volna össze, valószínűleg a Glor-Isol története véget is ért volna. Mikor Thord felajánlotta neki a lehetőséget, tapasztalt festőként Nisse azonnal megértette, hogy a termék és a lehetőség különleges, és 1981-ben átvette a Glor-Isol receptjét és gyártását barátjától.

 Nisse Westerström elsősorban saját kivitelező cégében használta fel az általa gyártott festéket. Nem törekedett a gyártás és az értékesítés felfuttatására. Sok skåne környéki falu házai kaptak Glor-Isol védelmet azokban az évtizedekben. A festék kiváló minőséget már a svéd nemzeti tesztelő hatóság 1983-ban elvégzett tesztje is bizonyította. A Glor-Isol-ra történő váltás után Nisse-nek lényegesen ritkábban (gyakran csak több mint húsz év után) kellett visszatérnie ugyanannak az épületnek az átfestéséhez, ám a festék híre egyre nőtt a környéken és ügyfelei is rendkívül elégedettek voltak.

 Amikor a Glor-Isol a „Folksam” biztosító híres időszakos tesztjének 2012-es verziójában a legjobb vörösiszapfestékként (rödfärg) végzett, a svéd magánszemélyek is újra felfedezték maguknak az évtizedek óta nem reklámozott és a 80-as évektől egyre jobban elfeledett különleges svédfestéket és Nisse eladásai folyamatosan nővekedésnek indultak.

 2018-végén Nisse is úgy döntött, hogy nyugdíjba vonul és átadja a Glor-Isol száraz iszapfesték Thord Schunnessontól kapott receptjét az utódjának.

 2018 elején a holland Colette Vuulink és Joost van der Linde Glor-Isol-lal újították fel svédországi nyaralójukat. Miután meggyőződtek a Glor-Isol különleges minőségéről és egyediségéről, éltek a lehetőséggel és 2019-ben átvették a Glor-Isol gyártását, értékesítését és az EU védjegyet Nisse-től

 2020-ban a Glor-Isol gyártása újraindult, állja a versenyt a nagyokkal és úgy tűnik, hogy immár biztonságban van. Kizárólagos magyarországi és közép-európai forgalmazója a Naturillo.

További a témában

Nem mind svédvörös, ami annak látszik
31. Május 2021.

Nem mind svédvörös, ami annak látszik

Ha rákeresünk a svédvörösre, akkor a keresőprogramok első helyen a barkácsáruházak és a nagy festékgyárak "svédvörös" festékeit kínálják fel. Ezek lényegében svédvörös sz Tovább >

Forradalmian régi svédvörös festék
25. Május 2021.

Forradalmian régi svédvörös festék

A Glor-Isol, amely közel 100 éves múlttal rendelkezik biztosan nem a legnagyobb és legismertebb svéd iszapfesték (ismertebb nevén svédvörös, vagy svédfesték), de minden v Tovább >

Festés svédvörössel
20. Május 2021.

Festés svédvörössel

A svédvörös festék egy iszapfesték, mely a nálunk megszokott fa festékektől némileg eltérő tulajdonságokkal rendelkezik és eltér a felhasználási módja is: kevésbé komplik Tovább >

A svédvörös festék története
27. Április 2021.

A svédvörös festék története

A vörös házak uralta svéd -és skandináv vidék- ma már közismert. A festék története viszont kevésbé. A festék története -ha akarjuk- több száz évre nyúlik vissza, más meg Tovább >

Hívj minket segítünk!

+36-2O-9596-2O3

Bejelentkezés

Elfelejtetted a jelszavad? Ide kattintva kérhetsz újat.

Regisztráció

Már regisztráltál?

Elfelejtetted a jelszavad?

Kérlek add meg az email címed, amivel regisztráltál, és elküldjük a további teendőket az új jelszó létrehozásához.