Menü

A TADELAKT gyönyörű!

Tadelakt galéria

Tadelakt galéria

További képekért kattintson a nyilakra.

Tadelakt készítés

Tadelakt készítés

A tadelakt felület elkészítésének legfontosabb szerszámai a polírkövek. A kép Marokkóban készült.

Tadelakt Marokkóban

Tadelakt Marokkóban

Tadelakttal burkolt oszlop és kerámiák.

Tadelakt a fürdőben

Tadelakt a fürdőben

fürdőszoba fala

Tadelakt a fürdőben

Tadelakt a fürdőben

zuhanykabin

Tadelakt a fürdőben

Tadelakt a fürdőben

mosdókagyló

Tadelakt a fürdőben

Tadelakt a fürdőben

fürdőkád, pad és fal bevonataként

Tadelakt a konyhában

Tadelakt a konyhában

épített konyhaszekrény és polc bevonataként

Tadelakt a nappaliban

Tadelakt a nappaliban

kemence bevonataként

Tadelakt a lakásban

Tadelakt a lakásban

lépcsőburkolatként cementlappal társítva

Tadelat kültéren

Tadelat kültéren

kastélytorony fala

A tadelakt egy  tradicionális marokkói vízálló vakolatkülönlegesség, amelyet speciális tadelakt technikával készítenek el. Ennek lényege, hogy az egyedi összetételű meszes vakolatot lapos, sima kővel tömörítik, polírozzák, majd növényi szappannal impregnálják.

A tadelakt felhasználása igen széleskörű, alkalmas többek között beltéri és kültéri falak, beltéri padlók, kádak-fürdők-zuhanykabinok, pultok, kerámiák és egyéb felületek bevonására. A naturillo elsőként kezdte meg a tadelakt Magyarországi bevezetését, emiatt a legnagyobb tapasztalattal mi rendelkezünk a témában.


A tadelakt eredete

A tadelakt eredete felől kevés az információnk, a marrakeshi berber mesterek szerint a technika már az antik korban is ismert volt. Felfedezték, hogy a környékbeli kőbányákból kinyert mészkőből nyert égetett mészhez egyéb ásványi összetevőket adva, majd az elkészült vakolatot növényi szappannal kezelve vízálló felület készíthető. Kezdetben az életet jelentő víz tárolására használt ciszternák bevonására alkalmazták, majd különleges szépsége miatt ásványi pigmentek hozzáadásával -immár változatos színekben- a fürdőkben, palotákban is elterjedt. Maga az elnevezés a berber "dellek" szóból ered, amelynek jelentése: gyúrni, összenyomni.

Az alapanyagot a Marrakesh környékén található mészbányákban nyerik, égetik, majd oltják, majd egyéb természetes ásványi összetevőket kevernek hozzá. A végeredmény egy rendkívül kemény, vízálló vakolat, amelynek tömörsége a víztisztítókban használt betonéval vetekszik.


Elkészítése

A tadelakt felület elkészítése rendkívül aprólékos, munkaigényes és fárasztó munka, de az eredmény magáért beszél. A legalább két rétegben felvitt tadelakt második rétegét egy legalább Mohs 7-es keménységű polírkővel addig kell a felületre erősen rányomva polírozni, míg az teljesen sima, pórusmentes és csillogó felületű lesz. Ezt követően  a felületet többször át kell kenni glettszappannal (vagy más tisztán növényi szappanoldattal), majd a polírkővel újra át kell dolgozni a teljes felületet. Száraz helyiségekben a punviasszal kezelve csillogóan fényes hatás érhető el.

A tadelakt tömörségét és keménységét a polírkővel való tömörítés adja, míg vízlepergető hatását és fényét a glettszappannal való kezelésnek köszönheti.

A friss és még reakcióképes tadelakt felületben található mész a szappannal reagálva vízoldhatatlan mész-szappanná alakul:

2 C17H35COONa+ + Ca2+ → (C17H35COO)2Ca + 2 Na+

A tadelakt Európában

Európában a Kreidezeit a legelsők között kezdett el foglalkozni a tadelakttal. Nem elégedtek meg azzal, hogy tanulmányutakat szerveztek Marokkóba*, hogy a helyi mesterektől tanulják el a szakmát, hanem kiemelt figyelmet szenteltek a felhasznált alapanyagnak is. A természetes marokkói alapanyag minősége kissé egyenetlen, as kivitelezés is rugalmasabb, aminek eredményeként sok marokkói tadelakt-felületen figyelhetők meg repedések, emellett a mész Afrikából Európába szállítása sem lenne nálunk környezetbarát megoldás, így a Kreidezeit-tadelakt alapanyaga nem Marokkóból származik. Hosszú kísérletezés után találta meg a Kreidezeit a mai állandó minőségű, felhasználóbarát, könnyen polírozható, repedésmentes felületet biztosító helyi alapanyagot és az ahhoz megfelelő receptúrát.

*A tadelakttal foglalkozó európai és amerikai gyártók, forgalmazók és kivitelezők előszeretettel misztifikálják túl a témát. Felsejlik a Marokkóba kiutazó szakember képe, aki fáradságot nem kímélve felkutatta a helyi nagymestert a hegyekben, akitől aztán nagy nehézségek árán megszerezte a szigorúan titkos receptúrát, majd megtanulta az egyedül üdvözítő mesterfogásokat. A valóság ennél prózaibb, a marrakeshi mesterek ennél sokkal barátságosabbak és segítőkészebbek voltak. Az azonban tagadhatatlan, hogy a jó munkához rengeteg gyakorlás, idő, fáradtság, türelem, odafigyelés és -nagyobb felületeknél- kiváló kondíció szükséges.

A tadelakt függővé tesz!

A tadelakt természetesen csillogó, finoman hullámos, élő felszíne megbabonázza az arra fogékonyakat; ellenállhatatlanul csábít az érintésre, simításra. A tadelakt-felület színe a fényviszonyok függvénye, ezenkívül az erősebben tömörített helyek sötétebb, mélyebb árnyalatúak. Emiatt -szerencsére- lehetetlen teljesen homogén, egyszínű tadelakt  felületet készíteni. Hatalmas előnye, hogy segítségével fugamentes, tagolatlan felületek készíthetők. A tadelakt a fentiek miatt is a különleges és egyedi megoldásokat kedvelő belsőépítészek és lakberendezők kedvence.

Felhasználási lehetőségek

  • Fürdőszoba

A tadelaktot nálunk leginkább a vizes helyiségekben, főleg fürdőszobákban alkalmazzák. Leggyakrabban a falakon csempék helyettesítésére, valamint zuhanyfülkékben. Ezt követik az épített mosdók és zuhanytálcák sora, de épített kádak bevonására is elterjedten használják. A hagyományos fürdőkön túl hammamokban régóta elterjedt, újabban szaunákban és welness létesítményekben is egyre gyakrabban alkalmazzák.

  • Konyha

A fürdőszobákhoz hasonlóan itt is elsősorban csempék kiváltására használják, de itt nem ér véget a lehetőségek sora. Épített konyhabútorok, valamint kevésbé igénybe vett pultokra is használható. Ahol olajos zsíros szennyeződéseknek van kitéve, ott a foltosodás minimalizálása érdekében utolsó munkafázisként a tadelaktot olajozni szükséges.

  • Nappali, hálószoba…

Varázslatos felülete miatt dekorációs céllal olyan helyiségekben is gyakori, ahol semmi szükség nincs a vízállóságára. Itt csupán azért használják, mert gyönyörű és egyedi.

  • Padló, lépcső

Marokkóban nagyon gyakori a padlók, lépcsők tadelakttal való bevonása. Olyan belső helyiségekben, ahol nem járnak cipőben, és így nem kell attól tartani, hogy a cipők talpán bevitt szennyeződések, vagy a tűsarkak megkarcolják, nálunk is biztonsággal használható.

  • Kandalló, tömegkályhák
Marokkóban nagyon gyakori a kandallók, tűzhelyek tadelakktal való borítása. A mi viszonyaink között is alkalmas fűtőberendezések, főleg kandallók, és tömegkályhák borítására. A nagy hőterhelés, illetve a jelentős hőingadozás miatt nem kizárható, hogy a felület pókhálószerű hajszálrepedések keletkeznek, de ez egyrészt jól mutat, másrészt a használatot nem befolyásolja.

  • Kültér

A mi éghajlatunkon a fagyveszély miatt a kültéri felhasználási lehetőségek a védettebb függőleges felületekre korlátozódnak, mint amilyenek a fali dekorációk, vagy a nyílászárók körüli díszítések.

  • Dísztárgyak, művészeti alkotások

Marrakeshben nem csak az épületeken, hanem különféle használati eszközökön is találkozhatunk tadelakt bevonattal. Legismertebbek a tadelakt korsók. Európában a művészek is felfedezték maguknak, melynek eredményei a különféle tadelakt kisplasztikák, szobrok  és egyéb művészi alkotások.

Bánásmód

A tadelakt gyakorlatilag egy kézi erővel tömörített mészkő bevonat, és mint ilyen a különféle mészkövekhez és márványokhoz hasonlóan kezelendő, kopásállósága is a mészkőhöz áll közel. Kerülni kell az agresszív savas és lúgos tisztítószereket, valamint a súrolószereket. Tisztítására és ápolására nincs szükség semmi másra, mint természetes növényi szappanra.

Bővebb információk a termékoldalon és az ott található adatlapokon, valamint a gyakori kérdések között..

További írások, fotók a tadelaktról témakörök szerint csoportosítva a naturillo tadelakt blogban
.


Magyarországon a legnagyobb tadelakt kivitelezési tapasztalattal (emellett közösségi média jelenlét nélkül) a termékkel és a kivitelezéssel kapcsolatos kérdésekben egyaránt állunk rendelkezésre.

Hívj minket segítünk!

+36-2O-9596-2O3

Bejelentkezés

Elfelejtetted a jelszavad? Ide kattintva kérhetsz újat.

Regisztráció

Már regisztráltál?

Elfelejtetted a jelszavad?

Kérlek add meg az email címed, amivel regisztráltál, és elküldjük a további teendőket az új jelszó létrehozásához.