Menü

Blog

27. Április 2021.

A svédvörös festék története

Svédvörös
A svédvörös festék története

A vörös házak uralta svéd -és skandináv vidék- ma már közismert. A festék története viszont kevésbé. A festék története -ha akarjuk- több száz évre nyúlik vissza, más megközelítésben meglepően rövid.

A falun-i rézbánya már a VII. század óta működik, fénykorát a XVII. században élte, amikor Európa réztermelésének közel 2/3-a ebből a svéd bányából származott.

Természetesen, a bányának is megvan a helyi eredetmítosza, miszerint egy pásztor fedezte fel, miután észrevette, hogy kecskéjének szarva az ottani földtől lett vörös.

Amikor a rezet kinyerik az ércből, akkor egy vöröses-lilás színű meddő (caput mortuum) marad vissza, mely színét a vas-oxid pigmenteknek köszönheti, mely a svédvörös festékek alapja.

A festéket legelőször állítólag a Stokholmi Királyi Palota tetőhéjazatának a festésére használták, a lényegesen drágább rézlemezt próbálták eképpen imitálni.  Később az európai vöröstéglás házak megjelenését utánozták a svéd faházak vörösre festésével. Ekkor még csak a gazdagabbak használták a vörös pigmenttel színezett kátrányfestéket, a lakosság nagyobb része festetlen házakban lakott.

Idő kérdése volt, hogy a helyiek rájöjjenek, hogyan lehet a rézbányászat tetszetős színű melléktermékéből egyszerűen és olcsóbban (búzaliszt, rozsliszt és lenolaj hozzákeverésével) iszapfestéket készíteni.

A svédvörös festék mai értelemben vett használata lényegesen rövidebb időre nyúlik vissza. Hasonlóan a magyar népi építészethez, ahol a ma ősinek gondolt vakítóan fehér parasztházak múltja is lényegesen rövidebb mint gondolnánk. A meszelés csak a XIX. század közepén váltotta le a tapasztást, akkor változott a falukép földszínből fehérré.

A vörös iszapfesték csupán az XIX. században terjedt el széles körben, akkor kezdett el a svéd illetve  a többi skandináv ország vörössé válni. Ez volt akkoriban a legolcsóbb festék. Kezdetben a szegényebbek házai voltak vörösre festve, a módosabbak házaikat a drágább sárga okkerrel színezett festékkel festették sárgára.

Ez a különbség idővel eltűnt, a használat demokratizálódott  és a svédvörös elindult hódító útjára.
További a témában

Nem mind svédvörös, ami annak látszik
31. Május 2021.

Nem mind svédvörös, ami annak látszik

Ha rákeresünk a svédvörösre, akkor a keresőprogramok első helyen a barkácsáruházak és a nagy festékgyárak "svédvörös" festékeit kínálják fel. Ezek lényegében svédvörös sz Tovább >

Forradalmian régi svédvörös festék
25. Május 2021.

Forradalmian régi svédvörös festék

A Glor-Isol, amely közel 100 éves múlttal rendelkezik biztosan nem a legnagyobb és legismertebb svéd iszapfesték (ismertebb nevén svédvörös, vagy svédfesték), de minden v Tovább >

Festés svédvörössel
20. Május 2021.

Festés svédvörössel

A svédvörös festék egy iszapfesték, mely a nálunk megszokott fa festékektől némileg eltérő tulajdonságokkal rendelkezik és eltér a felhasználási módja is: kevésbé komplik Tovább >

A svédvörös festék története
27. Április 2021.

A svédvörös festék története

A vörös házak uralta svéd -és skandináv vidék- ma már közismert. A festék története viszont kevésbé. A festék története -ha akarjuk- több száz évre nyúlik vissza, más meg Tovább >

Hívj minket segítünk!

+36-2O-9596-2O3

Bejelentkezés

Elfelejtetted a jelszavad? Ide kattintva kérhetsz újat.

Regisztráció

Már regisztráltál?

Elfelejtetted a jelszavad?

Kérlek add meg az email címed, amivel regisztráltál, és elküldjük a további teendőket az új jelszó létrehozásához.