Menü

Gyakori kérdések

Mi az a natúrtermék?

A natúrtermékek alapanyaga a természetben megtalálható, növényi, állati vagy ásványi anyag. Natúrtermékeink csomagolásán egyenként(!) feltüntetjük valamennyi(!) felhasznált alapanyagot.

Ez azért olyan "nagy" dolog, mert a szintetikus festékek gyártói -a vonatkozó jogszabályok adta lehetőségeket kihasználva- a kis mennyiségben felhasznált -többnyire kritikus anyagokat- vagy nem tüntetik fel az összetevők között, vagy csupán egy semmitmondó összefoglaló néven említik őket (pl. additívok).

Hogy lehet a naturillo.hu által forgalmazott termékekhez hozzájutni ?

A megrendelés a naturillo.hu webshopban történik, kiszállítás futárszolgálattal, vagy átvételi pontra történik. Előzetes egyeztetést követően mosonmagyaróvári átvétel is lehetséges.

Meg lehet-e enni a natúrfestékeket?

A natúrfestékek alapanyagai többnyire ártalmatlanok az egészségre (legrosszabb esetben hasmenés fenyeget lenyelés esetén), ez azonban csak általánosságban igaz. A mésztartalmú termékek pl. főleg lúgos kémhatásuk miattnem ajánlottak, az olajfestékekben felhasznált természetes oldószerek (pl. balzsam terpentinolaj) pedig mérgezőek, így olajfestékek felhasználásánál mindig ügyelni kell a jó szellőzésre. A festék teljes száradása után már nem tartalmaz semmiféle egészségre káros anyagot. A válasz tehát röviden: Nem.

Mitől természetes a naturfesték?

A "zöld" festékeket gyártó cégek ügyelnek arra, hogy csak természetes alapanyagokat használjanak fel termékeikhez, és az összetevőket csak a szükséges mértékben módosítsák, finomítsák. Előállításuk során nem termelődik a szintetikus festékeknél megszokott nagy mennyiségű környezetszennyező melléktermék. A természetes alapanyagok újratermelődnek, többnyire növényi, kisebb mértékben állati eredetűek, régóta ismert és felhasznált anyagok. Biológiai úton lebomlanak, a környezetet nem terhelik, nem mérgezik.

Kinek ártok, ha veszek egy doboz szintetikus festéket ?

Sok kicsi sajnos sokra megy. A vegyipar által előállított felületkezelő szerek jelentős része a barkácsolókhoz és a kisipari felhasználókhoz kerül, így azok jelentős mértékben felelősek a környezetszennyezésért. A levegőbe jutó szénhidrogének 20%-a a felületkezelő szerek oldószereiből származik, így a gépjárművek mögött a második helyen állnak a légszennyezési rangsorban.

Kissé leegyszerűsítve, a környezetünknek, a gyártás, felhasználás során a termékkel érintkezőknek és a lakóknak (családunknak) árthatunk a vásárlásunkkal.

Minden természetes, amin BIO felirat van?

A kereslet változását a szintetikus szerek gyártói is érzékelik, így egyre több termék csomagolásán jeleni meg a "bio" és a "natúr" jelző. Ez sok esetben csupán annyit jelent, hogy a termék egy, vagy több összetevője természetes eredetűnek tekinthető, pl. "Természetes méhviasszal!" . Ez sok esetben az összetételben csupán 1-2%-ot jelent.

Ha egy káros anyag nincs a cimkén, akkor biztosnincs a dobozban sem ?

A Volldeklarationt-t (full declaration) önként választó natúrfesték gyártóknál ez így van, de a többieknél nem.

Sok egyértelműen káros alapanyag esetében bizonyos részarány (pl. 10%) felett megjelölési kötelezettség áll fenn. A gyártók ezért ügyelnek arra, hogy az adott alapanyag részaránya ne érje el ezt a határt. A kívánt fizikai paraméterek elérése érdekében gyakran egy másik -szintén káros- összetevő bekeverésére van szükség. Az egészségkárosító hatás nem 0,5%-on múlik.

"Nem tartalmaz XY-t!": az, hogy az adott szer nem tartalmaz egy kiragadott káros anyagot, nem jelenti azt, hogy nem tartalmaz több másik ugyanolyan veszélyes, vagy még veszélyesebb összetevőt.

Az összetevők lista minden adatot tartalmaz?

A szintetikus termékek csomagolásán bizonyos összetevők összefoglaló néven szerepelnek, egyes kis mennyiségben alkalmazott -többnyire ártalmas- anyagok pedig hiányoznak a felsorolásból. A vásárló ezért nem jut elegendő megfelelő információhoz a termék összetételével és a lehetséges veszélyekkel kapcsolatban. A természetes festékek gyártói ügyelnek rá, hogy a vásárlókat korrekten tájékoztassák és valamennyi felhasznált alap-, és segédanyagot feltüntessék az összetevők között. Ezt hívják full declaration-nak, vagy Volldeklaration-nak.

Vannak mérgező anyagok a festékekben?

A favédő szerek és egyes falfestékek mérgezőek (algákra, gombákra, rovarokra, emberekre). Az oldószertartalmú szerek a kezelt felületekről elpárologva folyamatosan mérgezik lakókörnyezetünket. A nem illékony mérgek csupán testi érintkezéssel kerülhetnek az emberi szervezetbe, de sajnos ez sem kerülhető el minden esetben. A mérgező összetevők felületet védő hatása csupán addig áll fenn, míg el nem párolognak, ki nem mosódnak, vagy le nem bomlanak. Ez sok esetben 1-2 év alatt lezajlik, és így a kívánt védő hatásnak is vége, de a szervezetre illetve a környezetre ez is kellően káros.

A vízbázisú = környezetbarát?

Sokakat megnyugtat, hogy pl. az általuk vásárolt parkettalakk, vagy falazúr vízzel hígítható, vagy a nevében szerepel, hogy "aqua". Ez sajnos csupán annyit jelent, hogy az összetevőkből egy vizes diszperziót képeztek. Amennyiben a többi összetevő is természetes és ártalmatlan, akkor valóban környezetbarát és egészséges  terméket választottunk. Ellenkező estben sajnos vizet is vettünk a "vegyszerek" mellé.

Ha a csomagoláson szerepel, hogy környezetbarát, akkor minden rendben?

Sajnos nem. Számos terméken szerepel szépen megtervezett "környezetbarát" és/vagy "egészségre ártalmatlan" felirat vagy logo. Ezek sok esetben csupán a gyártók "kreativitását" dícsérik. Amennyiben a tanúsítványt elismert és független szervezet adta, nem pedig a gyártó marketingosztálya adományozta saját magának, úgy hihetünk a feliratnak. Az összetétel, annak részletessége (Volldeklaration) sok mindent elárul.

Hívj minket segítünk!

+36-2O-9596-2O3

Bejelentkezés

Elfelejtetted a jelszavad? Ide kattintva kérhetsz újat.

Regisztráció

Már regisztráltál?

Elfelejtetted a jelszavad?

Kérlek add meg az email címed, amivel regisztráltál, és elküldjük a további teendőket az új jelszó létrehozásához.