Menü

Gyakori kérdések

Mik azok az oldószerek?

Az oldószerek a felületkezelő szerek összetevőit, azokat kémiai megváltoztatása nélkül oldják. A víz kivételével ezek illékony szerves szénhidrogének amelyek az emberi szervezetre és a környezetre egyaránt károsak (az etilalkohol károsító hatása ebből a szempontból elhanyagolható). A zsírokat-olajokat nagyon jól oldják, de hatásukat a festékekből elpárologva az emberi szervezetben az agy-, és más idegsejtek károsításával folytatják. Ebből a szempontból a természetes oldószerek sem tekinthetők veszélytelennek, ezért csak a szükséges mértékben, takarékosan szabad őket felhasználni. A mesterséges oldószerektől eltérően a természetes szerek nem növelik a légkör oldószertartalmát, mivel pl. a citrusfélék héjában lévő oldószerek nem közvetlenül a narancs héjából kerülnek a légkörbe, hanem a festékesdobozokat útba ejtve...

Mi az a biofesték?

Elméletileg biofesték az természetes festék, amelynek növényi és állati eredetű összetevőit biogazdálkodásban termelték meg, vagy szennyezésmentes helyről gyűjtötték, valamint ásványi összetevői is mentesek mindennemű kémiai szennyeződéstől. Gyártása a mindenkor érvényes bio termékekre vonatkozó előírásoknak megfelelően történik. A gyártást és a festékek minőségét erre jogosult független szervezet tanúsítja.

Gyakorlatilag a biofesték a természetes festékek szinonimájaként terjedt el. A természetes festékek az esetek egy részében egyébként valószínűleg kielégítik a biofestékekre vonatkozó kritériumokat.

Egy egyszerű példa: biogazdálkodásból származó lenből készült lenolaj kence biofesték lehetne, normál lenmagból készített lenolaj kence természetes festék lenne. A környezetre és az egészségre nézve mindkettő hasznosabb, mint a szintetikus, vagy kőolaj alapú helyettesítőik

Lehet-e balzsam terpentinolajjal a fa felületén kiváló gyantát oldani?

Lehet, a gyantát a terpentinolaj jól oldja, de az olajfestékeket is, erre a felhasználás során ügyelni kell.

Mi az a PURE SOLID?

A "pure solid" olajok sem szerves oldószereket, sem vizet nem tartalmaznak, így oldószeres társaiknál kiadósabbak, felhasználás közben nem, vagy csak alig párolognak.

Mivel festhető át a diszperzit (diszperziós festék)?

Amennyiben nincs mód a diszperziós festékek eltávolítására, úgy sikeres próbafestés után a legtöbb Kreidezeit falfesték használható, de Vega falfesték vált be a legjobban. A hozzákevert pórsáfrányolaj növeli a tapadását.  A próbafestéshez mintát biztosítunk. Diszperziós festékre nem kell alapozni.

Hogyan színezhetők a festékek?

A naturillo által forgalmazott festékek, olajok, lazúrok és viaszok többsége színtelen vagy fehér. Ezek föld és ásványi pigmentjeinkkel könnyen színezhetők, az árnyalatok száma végtelen.

Hogyan értendő a festékek kiadóssága?

A festékek (és vakolatok) kiadóssága a gyártó által megadott érték.

Festékek esetében átlagos (sima) felületen egy rétegben való felhordás esetén értendő. Kétszeri átfestésnél értelemszerűen a kiadósság feleződik. Érdesebb szabálytalanabb alapon a kiadósság csökken.

Vakolatok esetében a kiadósság átlagos sima felületen a megadott vakolatvastagság (pl. 1mm) esetén érvényes. Hagyományos téglafalak esetén a mély fugák csökkentik a kiadósságot.

Mennyi festéket rendeljek?

Először a festendő (olajozandó) felületet kell kiszámolni, majd a névleges kiadósság alapján meghatározni az elméleti anyagszükségletet. Kétszeri festés esetén az eredményt meg kell szorozni kettővel. Ezután ki kell választani a kapott mennyiséghez legközelebb álló kiszereléseket. Célszerű mindig felfelé kerekíteni és legalább 10% ráhagyással dolgozni.

Hívj minket segítünk!

+36-2O-9596-2O3

Bejelentkezés

Elfelejtetted a jelszavad? Ide kattintva kérhetsz újat.

Regisztráció

Már regisztráltál?

Elfelejtetted a jelszavad?

Kérlek add meg az email címed, amivel regisztráltál, és elküldjük a további teendőket az új jelszó létrehozásához.