Menü

Blog

8. Január 2013.

Zöldrefestés

Festékek
Zöldrefestés

Világszerte egyre gyakrabban találkozhatnak a fogyasztók és a környezetvédők a greenwashing (zöldrefestés) áldásos módszereivel. Kezdetben a nagy világcégek éltek ezzel a módszerrel, majd később a kicsik is átvették, mert szemlátomást működött. Lényegesen kényelmesebb és olcsóbb ugyanis zöldnek látszani, mint valóban azzá lenni.

A Concise Oxford English helyesírási szótár szerint a zöldrefestés (angolul: "greenwash"): "egy szervezet hamis információt terjeszt annak érdekében, hogy a környezettudatos arculatot alakítson ki."

Az amerikai Corporate Watch szervezet meghatározása szerint a zöldrefestés:

1) Környezetpusztító vagy társadalmilag ártalmas cégek arra irányuló kísérlete, hogy úgy őrizzék meg vagy terjesszék ki piacaikat, hogy környezetbarátnak vagy a szegénység elleni küzdelem bajnokainak tettetik magukat.
2) Bármilyen, a fogyasztók vagy a döntéshozók agymosására irányuló kísérlet, amely azt kívánja elhitetni, hogy a szennyező óriásvállalatok a fenntartható fejlődés meghatározó tényezői."

  A vállalatok PR cégeket bíznak meg azzal, hogy ellensúlyozzák a negatív véleményeket, amelyet többnyire a vállalatok gyenge környezeti teljesítménye okozott. Ahelyett, hogy jelentősen megváltoztatnák az üzleti gyakorlatot, inkább PR cégekhez fordulnak, hogy segítsenek jó hírük visszaállításában. Végülis egyszerűbb és olcsóbb az emberek gondolkodását megváltoztatni, mint a valóságot.

 

Főbb eszközeik:

  • "Civil" szervezetek előtérbe helyezése: "élcsapatok"
  • "Alulról jövő" vállalati kezdeményezések
  • Közös mozgalom  
  • Stratégiai perek (pofon a zöldeknek)
  • Agytrösztök (think tanks)
  • Környezetvédelmi PR, zöldrefestés
  • Hírszerzés
  • A hirdetések és a közoktatás
  • A multik és a média

  Az óriáscégek hatalmas erőfeszítéseket tesznek, hogy a nagyközönség és a politikusok véleményét megváltoztassák. Ám a befolyásolás csak addig működik, amíg rejtve marad. Ha a nagyvállalatok stratégiája napvilágra kerül, jelentősen csökken a hatékonysága. Ezért is nagyon fontos, hogy megismerjük ezeket a módszereket és felfedjük a befolyásolási kísérleteket.

forrás: Fridrich Róbert

Bővebbb információ az alább letölthető Zöldrefestés című kiadványban.

További a témában

Babaágy festés természetes festékekkel
30. Április 2019.

Babaágy festés természetes festékekkel

Az új jövevény érkezését gyakran lázas bútorcsere és festés előzi meg, ami sokat árthat a baba egészségének. Újabban szerencsére már szemponttá vált, hogy a babaszoba és Tovább >

Trükkös mészfestékek 2.
12. Szeptember 2018.

Trükkös mészfestékek 2.

Vevőink évek óta visszatérő kérdése: Miben jobb a Kreidezeit mészfesték mint a festékboltokban kapható mészfestékek? A kérdés jogos, ám mivel gyakran felmerül, talán érde Tovább >

Fafelületek sárgulásmentes olajozása
14. Március 2024.

Fafelületek sárgulásmentes olajozása

A természetes olajokkal kezelt fák, különösen a fenyőfélék sötétebbé, sárgásabb árnylatúvá válnak, ami természetes, de nem minden esetben kívánatos jelenség. A Kreidezeit Tovább >

Színes fedőfestékek felhordása festékszóróval
2. Március 2024.

Színes fedőfestékek felhordása festékszóróval

A KREIDEZEIT színes fedőfestékeinek (klasszikus növényolaj alapú standolajfestékek) hagyományosan ajánlott felviteli módja az ecsettel való felvitel, de bizonyos felülete Tovább >

Hívj minket segítünk!

+36-2O-9596-2O3

Bejelentkezés

Elfelejtetted a jelszavad? Ide kattintva kérhetsz újat.

Regisztráció

Már regisztráltál?

Elfelejtetted a jelszavad?

Kérlek add meg az email címed, amivel regisztráltál, és elküldjük a további teendőket az új jelszó létrehozásához.