Menü

Blog

14. Március 2024.

Fafelületek sárgulásmentes olajozása

Festékek

Balról jobbra: színezetlen keményolaj, 5% titánfehér, 10% titánfehér (100g/liter) egy év elteltével.

Balra fent kezeletlen fenyő, balra lent színezetlen keményolaj, jobbra 20g fehér fedőfesték / 100g keményolaj 3 hónap múltán.

Színezetlen és fehér fedőfstékkel színezett keményolajokkal kezelt bükk. Jobbra lent 0:1 (színezetlen), jobbra fönt 0,375l fehér fedőfesték : 2,5l keményolaj, balra fönt 1 rész fedőfesték : 2 rész keményolaj, balra lent 1:1 arányű keverék. A mezők között olajozatlan sávok.

Balra fent kezeletlen tölgy, balra lent színezetlen olajjal kezelt tölgy, jobbra pedig 20g fehér fedőfesték : 100g keményolaj 3 hónap múltán.

Borovifenyő ajtók. Balra színezetlen keményolajjal, jobbra pedig 10% fehér fedőfestékkel színezett olajjal (10g+100g) kezelve.

A természetes olajokkal kezelt fák, különösen a fenyőfélék sötétebbé, sárgásabb árnylatúvá válnak, ami természetes, de nem minden esetben kívánatos jelenség. A Kreidezeit egy nagyon egyszerű és természetes megoldást kínál ennek elkerülésére.

Minimális  mennyiségű fehér fedőfesték, vagy fehér pigment bekeverésével a fafelületek az olajozást követően, még évek múltán is hasonlóak maradnak, mint a frissen gyalult, vagy csiszolt fa.

A fenyőfélékre különösen jellemző, hogy még szórt fény hatására is erőteljesen sárgulnak és sötétednek, így néhány éven belül sötét narancssárgás színárnyalatot vesznek fel.

A fafelületek fehérítését kétféle módon is elérhetjük.

A színtelen keményolajokhoz, padlóolajhoz, olajlazúrokhoz, vagy fehér színű színes fedőfestéket, vagy titánfehér pigmentet keverünk. Előbbi módszer némileg egyszerűbb, mert a két folyadékot sokkal könnyebb csomómentesen elkeverni, mint a pigmentport bekeverni az olajba. Összetételéből adódóan a fehér fedőfesték erősebben fehérít és magasabb fehérség is könnyen elérhető vele.

A fehér pigmentek egy diszkrét fehér réteget képeznek a fa felületén, egyrészt védve azt az UV sugárzás sötétítő hatásától, másrészt ez a fehér fátyol és az alatta lévő sötétebb fa felület együttesen egy friss fára jellemző világos színt eredményeznek.

Természetesen nem csak a fehér fedőfesték, vagy a titánfehér pigment használható az olajok színezésére, hanem más színekkel is jól működik a módszer. A szürke és a galambkék színek is nagyon jól mutatnak világos fa felületeken.

A fenti fotók között lapozgatva megtekinthetők az egyes eljárások eredményei, az alábbi német nyelvű videón a gyakorlatban is láthatók a különféle fehérítési megoldások.

  • 00:00 bevezetés
  • 08:28 keményolaj színezése fehér fedőfestékkel
  • 13:20 keményolaj színezése titánfehér pigmenttel
  • 18:28 tölgyfa színezése
  • 20:18 a lefestett falapok visszatörlése
  • 24:00 a színtelen és fehérített olajozás közti különbségek
További a témában

Babaágy festés természetes festékekkel
30. Április 2019.

Babaágy festés természetes festékekkel

Az új jövevény érkezését gyakran lázas bútorcsere és festés előzi meg, ami sokat árthat a baba egészségének. Újabban szerencsére már szemponttá vált, hogy a babaszoba és Tovább >

Trükkös mészfestékek 2.
12. Szeptember 2018.

Trükkös mészfestékek 2.

Vevőink évek óta visszatérő kérdése: Miben jobb a Kreidezeit mészfesték mint a festékboltokban kapható mészfestékek? A kérdés jogos, ám mivel gyakran felmerül, talán érde Tovább >

Fafelületek sárgulásmentes olajozása
14. Március 2024.

Fafelületek sárgulásmentes olajozása

A természetes olajokkal kezelt fák, különösen a fenyőfélék sötétebbé, sárgásabb árnylatúvá válnak, ami természetes, de nem minden esetben kívánatos jelenség. A Kreidezeit Tovább >

Színes fedőfestékek felhordása festékszóróval
2. Március 2024.

Színes fedőfestékek felhordása festékszóróval

A KREIDEZEIT színes fedőfestékeinek (klasszikus növényolaj alapú standolajfestékek) hagyományosan ajánlott felviteli módja az ecsettel való felvitel, de bizonyos felülete Tovább >

Hívj minket segítünk!

+36-2O-9596-2O3

Bejelentkezés

Elfelejtetted a jelszavad? Ide kattintva kérhetsz újat.

Regisztráció

Már regisztráltál?

Elfelejtetted a jelszavad?

Kérlek add meg az email címed, amivel regisztráltál, és elküldjük a további teendőket az új jelszó létrehozásához.