Menü

Blog

2. Február 2024.

Ragadós olajfoltok eltávolítása

Festékek
Ragadós olajfoltok eltávolítása

A kelleténél vastagabban felvitt és/vagy vissza nem törölt keményolajok fényes ragacsos olajfoltokat eredményeznek. Ezek eltávolítása bár nem könnyű, de nem is megoldhatatlan feladat.

Az olajozás egyik alapszabálya szerint az az olaj, ami a fába 15-30 perc alatt nem ivódott be, az már később sem fog, így azt egy szöszmentes ronggyal alaposan vissza kel törölni.

Ezek a fényes foltok eleinte ragadnak, később azonban megkötnek, de jellemzően fényesek maradnak és elütnek az olajfelesleg nélküli mattabb felületektől.

A foltok eltávolítása idővel -az olaj megkötésével- egyre nehezebb, így nagyon fontos, hogy a probléma felfedezését követően minél előbb nekiálljunk azt orvosolni. Az  eltávolítás annál könnyebb, minél kevesebb idő telt el az olajozás óta és minél kevésbé kötött meg az olaj.


1/a.)
Legegyszerűbb a felület szöszmentes ronggyal való alapos átdörgölése. Régi többször mosott kinőtt, vagy elhasznált pamut pólókkal érdemes próbálkozni. Minél durvább a szövet, annál hatékony a dörzsölő hatás. Enyhébb esetben erősen dörzsölve szárazon is leszedhető a felesleg.

1/b.)

Ha szárazon nem megy, akkor balzsamterpenin olajjal, vagy narancshéj olajjal átnedvesített rongyot lehet teríteni a foltra, majd várni, míg az illóolaj felpuhítja azt. Ez  10 perctől 1 órát vehet igénybe attól függően, hogy mennyire kötött meg a felesleges olaj. Ezt követően erőteljes dörzsöléssel a felesleg eltávolítható.

2.)
A másik megoldás a citling/színlőpenge (esetleg üvegkaparó), vagy festékkaparó használata. Ezeket nagyon óvatosan és mindig szálirányban kell használni. Lehetőleg úgy, hogy a penge ne a gyalukéshez hasonlóan belevágjon a fába, hanem a hátrafelé álljon a penge (a penge előtti résszel  90foknál kisebb szöget zárjon be).

Citling penge használatát bemutató video itt, a festékkaparóé pedig itt tekinthető meg.

3.)

A még nem teljesen megkötött olajfelesleg ragacsos, így könnyen eltömíti a csiszoló, vagy polirkorongok és szalagok felületét, de a már megkötött olaj szépen lecsiszolható.

Nem kell feltétlenül gépeket használni, csiszolószivaccsal, vagy kézi csiszolóval is eltávolíthatjuk a felesleget.

A szalagcsiszolók előnye, hogy (a halszálka mintás parkettét kivéve) lehetséges velük a szálirányban való csiszolás. Elvileg az elektromos csiszolók közül az excenter csiszolók is használhatók (túlméretes tárcsával, hogy a széle ne kapjon bele a fába), lehetőleg nem csiszolókoronggal, hanem keményfilc koronggal.


További a témában

Babaágy festés természetes festékekkel
30. Április 2019.

Babaágy festés természetes festékekkel

Az új jövevény érkezését gyakran lázas bútorcsere és festés előzi meg, ami sokat árthat a baba egészségének. Újabban szerencsére már szemponttá vált, hogy a babaszoba és Tovább >

Trükkös mészfestékek 2.
12. Szeptember 2018.

Trükkös mészfestékek 2.

Vevőink évek óta visszatérő kérdése: Miben jobb a Kreidezeit mészfesték mint a festékboltokban kapható mészfestékek? A kérdés jogos, ám mivel gyakran felmerül, talán érde Tovább >

Fafelületek sárgulásmentes olajozása
14. Március 2024.

Fafelületek sárgulásmentes olajozása

A természetes olajokkal kezelt fák, különösen a fenyőfélék sötétebbé, sárgásabb árnylatúvá válnak, ami természetes, de nem minden esetben kívánatos jelenség. A Kreidezeit Tovább >

Színes fedőfestékek felhordása festékszóróval
2. Március 2024.

Színes fedőfestékek felhordása festékszóróval

A KREIDEZEIT színes fedőfestékeinek (klasszikus növényolaj alapú standolajfestékek) hagyományosan ajánlott felviteli módja az ecsettel való felvitel, de bizonyos felülete Tovább >

Hívj minket segítünk!

+36-2O-9596-2O3

Bejelentkezés

Elfelejtetted a jelszavad? Ide kattintva kérhetsz újat.

Regisztráció

Már regisztráltál?

Elfelejtetted a jelszavad?

Kérlek add meg az email címed, amivel regisztráltál, és elküldjük a további teendőket az új jelszó létrehozásához.