Menü

Blog

26. Január 2015.

Naturillo dekorvakolat a kelenföldi templomban

Vakolatok
Naturillo dekorvakolat a kelenföldi templomban

2014.10.31-én szentelték fel Kelenföldön a Boldog Meszlényi Zoltán-templomot, ami nem csak azért érdekes, mert 2008 óta nem épült új templom a fővárosban, hanem azért is, mert tényleg nagyon jól néz ki. Büszkék vagyunk rá, hogy a templom belső terében a Naturillo által szállított Kreidezeit lazúrozott dekorvakolatok kerültek felhasználásra.

2014.10.31-én szentelték fel Kelenföldön a Boldog Meszlényi Zoltán-templomot, ami nem csak azért érdekes, mert 2008 óta nem épült új templom a fővárosban, hanem azért is, mert tényleg nagyon jól néz ki.

 

Kevés helyen van szükség új templomra Budapesten, gyakran a régiek sem kihasználtak. Talán csak a hatalmas lakótelepek azok, amelyeknél még mindig gondot jelent, hogy a hívő közösségnek nincs hova misére/istentiszteletre mennie. Bár a szimbolikus templomépítéseket alapvetően ellenzem (ezért sem támogatnám mondjuk a Regnum Marianum újjáépítését a Ligetben), ám ahol a híveknek van szüksége új helyre, ott örülök nekik. Főleg, ahol színvonalas új alkotások születnek.

A lakótelepi templomok amúgy is nagyon izgalmas építészeti kihívást jelentenek felekezettől függetlenül. A tízemeletes panelek tövébe valószínűleg a legkonzervatívabb izlésű emberek sem egy neobarokk vagy neogótikus épületet képzelnek el. (Oké, más a helyzet ott, ahol a házak ölelték körbe a templomot, mint például a rákospalotai Csobogós utcai lakótelepnél, amit Palotabarát mutatott meg nekem.)

 

Az Etele út 3. alatt épült Boldog Meszlényi Zoltán-templomot a valóságban még nem láttam, de a képek alapján nagyon tetszik. A Jahoda és Páricsy Építésziroda tervei alapján készült ház kedves, szerethető, pedig alapvetően a látszóbeton rideg szokott lenni. Itt a belső térben azonban egy melegebb barna árnyalata van (remélem nem csak a fények játszanak a szememmel), és sokkal jobban érvényesül a világítás is. Az oltár felé egyre szűkebb és egyre melegebb terek következnek, olyan mintha egy otthonos, védő barlangba lépnénk be. A színes üvegablak pedig, amit egy hagyományosan tarka templomtérben észre sem vennénk, itt gyönyörűen érvényesül.

 

Emellett bátor, hogy miközben a háttérben a panelprogramos homlokzatok színesek, mer a tornya betonszínű maradni. Épp ettől lesz olyan mint egy világítótorony. Vagy hogy ne használjunk nagy szavakat, mint egy óriási utcai lámpa, amelyik messzire bevilágítja a teret.

 

forrás:

index.hu

További a témában

Naturillo dekorvakolat a kelenföldi templomban
26. Január 2015.

Naturillo dekorvakolat a kelenföldi templomban

2014.10.31-én szentelték fel Kelenföldön a Boldog Meszlényi Zoltán-templomot, ami nem csak azért érdekes, mert 2008 óta nem épült új templom a fővárosban, hanem azért is, Tovább >

Hívj minket segítünk!

+36-2O-9596-2O3

Bejelentkezés

Elfelejtetted a jelszavad? Ide kattintva kérhetsz újat.

Regisztráció

Már regisztráltál?

Elfelejtetted a jelszavad?

Kérlek add meg az email címed, amivel regisztráltál, és elküldjük a további teendőket az új jelszó létrehozásához.