Menü

Blog

11. Március 2014.

Mérgező festékek a középkorban

Festékek
Mérgező festékek a középkorban

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy az ipari termelés előtt minden természetesebb, egészségesebb volt. Ez az esetek túlnyomó részében igy is van, bár vannak kivételek. Erre példa a IX. században épült szamarrai palota stukkóinak vizsgálatakor talált rákkeltő anyagok.

ár a felfedezést hivatalosan csak 2007 májusában jelentették be a Journal of Archaeological Science lapjain, a töredékeknek otthont adó londoni Victoria and Albert Museum kurátorai már azt megelőzően különleges óvintézkedéseket tettek az ügyben. `A stukkókat egy elzárt szekrényben tartjuk, és a közel-keleti részleg szakértői is különleges kesztyűkben dolgoznak velük` - nyilatkozta a Discovery News-nak Mariam Rosser-Owen, a közel-keleti gyűjtemény kurátora. Lucia Burgio, a múzeum restaurátora ezt azzal egészítette ki, hogy a szakembereknek különleges maszkot kell viselni és egy különleges gázzal elárasztott üvegszekrényben vizsgálják a festményeket. Ha pedig a töredékeket kiállítják, akkor azt úgy kell megtenni, hogy azok semmilyen körülmények között ne kerülhessen kapcsolatba a látogatókkal.

 

A tanulmányban Burgio, Rosser-Owen és Robin Clark egy különleges mikroszkopikus szkenneléssel vizsgálták át a töredékek felszínét, majd a elkészítették annak kémiai térképét. Ezek a speciális vizsgálatok felfedték, hogy a töredékeken a színes csíkokat mérgező, arzént tartalmazó festékanyagokkal készítették. Az egyik palota faltöredéke három arzénalapú szinezőanyagot is tartalmazott, amelyek egyikének használata rákot okozott, míg egy másikat legtöbbször a mérgező nyilak végének kenésére használták.

 

A Bagdadtól 120 kilométerre fekvő Szamarra városát 856-ban alapították, majd hatalmas építkezések kezdődtek. A hatalmas város "az építészeti díszítések korai aranykora volt" - állítják a kutatók. A közép-ázsiai hatást mutató arab stílusú töredékek növényeket, állatokat és az udvari mindennapokat mutatták be. Az ott dolgozók ennek ellenére valószínűleg nem vették észre, hogy a festékanyag megmérgezte őket, bár egyesek pont a műveik miatt haltak meg, mintegy "belehaltak a művészetbe". Burgio szerint ez azért volt, "mert az emberek ekkor még úgyis fiatalon haltak meg, és sokszor más betegségek korábban elvitték őket, mint a festékek okozta rák. Azt pedig, hogy mi történt a festékek elkészítését végző gyakornokokkal, nem tudjuk". A mérgező festékek a kor Európájában is ismertek voltak, a leginkább káros a szintén arzént tartalmazó smaragdzöld szín volt.

 

A kutatók feltételezését Szamarra vezető kutatója, Alastair Northedge is megerősítette, és szerinte nagyon érdekes, hogy a művészek festés közben megmérgezték magukat. "Az Abbászida Kalifátus lelőhelye sok hasonló meglepetést rejteget" - állítja, "ugyanis ekkor ez volt a civilizáció csúcsa. A háború miatt azonban nincs remény arra, hogy a jövőben bármikor újra kutathatóvá válna."

 

A helyszín művészetének illetve szerepének megértésére ezért nemrég egy új nemzetközi projektet indítottak, amely a www.samarrafinds.info címen érhető el.

 

forrás: mult-kor.hu

További a témában

Babaágy festés természetes festékekkel
30. Április 2019.

Babaágy festés természetes festékekkel

Az új jövevény érkezését gyakran lázas bútorcsere és festés előzi meg, ami sokat árthat a baba egészségének. Újabban szerencsére már szemponttá vált, hogy a babaszoba és Tovább >

Trükkös mészfestékek 2.
12. Szeptember 2018.

Trükkös mészfestékek 2.

Vevőink évek óta visszatérő kérdése: Miben jobb a Kreidezeit mészfesték mint a festékboltokban kapható mészfestékek? A kérdés jogos, ám mivel gyakran felmerül, talán érde Tovább >

Ragadós olajfoltok eltávolítása
2. Február 2024.

Ragadós olajfoltok eltávolítása

A kelleténél vastagabban felvitt és/vagy vissza nem törölt keményolajok fényes ragacsos olajfoltokat eredményeznek. Ezek eltávolítása bár nem könnyű, de nem is megoldhata Tovább >

Falfestés hengerrel és ecsettel csíkok nélkül
27. Október 2023.

Falfestés hengerrel és ecsettel csíkok nélkül

Néhány hasznos tipp pontokba szedve annak érdekében, hogy a falunk ne legyen csíkos / foltos a festőhengerrel, vagy ecsettel történő festést követően. Összegyűjtöttük a l Tovább >

Hívj minket segítünk!

+36-2O-9596-2O3

Bejelentkezés

Elfelejtetted a jelszavad? Ide kattintva kérhetsz újat.

Regisztráció

Már regisztráltál?

Elfelejtetted a jelszavad?

Kérlek add meg az email címed, amivel regisztráltál, és elküldjük a további teendőket az új jelszó létrehozásához.