Menü

Blog

22. Június 2011.

Hogyan fallazúrozzunk?

Festékek
Hogyan fallazúrozzunk?

Lazúrozni nemcsak fát, de falat is lehet. Hogyan? Könnyen. A lazúról legtöbbeknek a fafelületek kezelésére való vékony és vastaglazúrok ugranak be, pedig a falakat is lehet lazúrozni, nem is akárhogyan. A falak lazúrozása hatalmas lehetőségeket rejt magában.

FA-lazúr:

A fa mázolására szolgáló olajok nem képeznek filmet, beszívódnak a fába, a fedőfestékek (lakkok), pedig minden esetben filmet képeznek. A színes lazúrok e két véglet között helyezkedenk el, a fát nem fedő módon, hanem áttetszően színezik, az erezetét látszani hagyják. A vékonylazúrok alig képeznek filmet, ezért tulajdonságaikban az olajokhoz hasonlóak, a vastaglazúrok pedig már nem sokban különböznek a fedőfestékektől, lakkoktól.

 

FAL-lazúr:

A falak lazúrozása az utóbbi években egyre inkább előtérbe kerül. Fokozza a falfelületek áltak nyújtott optikai hatást, kiemeli a felületek plasztikussságát.

A natúr fallazúrok természetes kötőanyagot tartalmaznak, melyeket a kiválasztott színnel (pigmenttel) csomómentesen elkeverve kapjuk a kész színes fallazúrt.  Ezt a színes oldatot a különféle módon a falakra feljuttatva, majd szükség esetén visszatörölve rendkívül változatos színhatást kapunk.

 

Kreidezeit fallazúrok:

Kreidezeit Fallazúr, Kreidezeit Vega fallazúr, Kreidezeit GekkkoSOL lazúr

  

A hatásmechanizmus:

A falfestékbe, vagy dekorvakolatba kevert pigmentekkel bevont falfelület egyöntetű homogén színt eredményez. A festett, vagy vakolt -jellemzően fehér- falra utólag felvitt lazúr nem ad egyöntetű fedést, a pigmentszemcséket az átlátszó kötőanyag a festék, vagy vakolat felületén rögzíti. A beeső fényt a fal különböző rétegei különféleképpen verik vissza, ezért gazdag  "háromdimenziós" a fényviszonyok változásával folyamatosan változó optikai hatást jelent.  A beeső fény elszíneződik a pigmentrétegen, majd továbbhalad az alapfelületre (festék,- vakolatréteg). Innen visszaverődik és a pigmentrétegen újra elszíneződik. A szem követi ezt az utat és ez a komplex hatás adja a fallazúrok különlegességét.

 

A falak lazúrozása, lazúrtechnikák:

A falak lazúrozására rendkívül sokféle módszer létezik, mindet felsorolni szintelehetetlen.

  - a lazúrt felvihetjük egy, vagy több rétegben,

  - egy színnel, de egymás után több színnel,

  - kefével (esetleg erős rövid szőrű ecsettel), hengerrel, szivaccsal, ronggyal stb.

 

Nagyon fontos, hogy folyamatosan "nedves, a nedvesre" eljárással dolgozzunk. A hatást fokohatjuk, ha a lazúrt több rétegben visszük föl és/vagy az egyes rétegekben eltérő színárnyalatot, vagy színt alkalmazunk.

További a témában

Babaágy festés természetes festékekkel
30. Április 2019.

Babaágy festés természetes festékekkel

Az új jövevény érkezését gyakran lázas bútorcsere és festés előzi meg, ami sokat árthat a baba egészségének. Újabban szerencsére már szemponttá vált, hogy a babaszoba és Tovább >

Trükkös mészfestékek 2.
12. Szeptember 2018.

Trükkös mészfestékek 2.

Vevőink évek óta visszatérő kérdése: Miben jobb a Kreidezeit mészfesték mint a festékboltokban kapható mészfestékek? A kérdés jogos, ám mivel gyakran felmerül, talán érde Tovább >

Ragadós olajfoltok eltávolítása
2. Február 2024.

Ragadós olajfoltok eltávolítása

A kelleténél vastagabban felvitt és/vagy vissza nem törölt keményolajok fényes ragacsos olajfoltokat eredményeznek. Ezek eltávolítása bár nem könnyű, de nem is megoldhata Tovább >

Falfestés hengerrel és ecsettel csíkok nélkül
27. Október 2023.

Falfestés hengerrel és ecsettel csíkok nélkül

Néhány hasznos tipp pontokba szedve annak érdekében, hogy a falunk ne legyen csíkos / foltos a festőhengerrel, vagy ecsettel történő festést követően. Összegyűjtöttük a l Tovább >

Hívj minket segítünk!

+36-2O-9596-2O3

Bejelentkezés

Elfelejtetted a jelszavad? Ide kattintva kérhetsz újat.

Regisztráció

Már regisztráltál?

Elfelejtetted a jelszavad?

Kérlek add meg az email címed, amivel regisztráltál, és elküldjük a további teendőket az új jelszó létrehozásához.