Menü

Blog

27. Október 2023.

Falfestés hengerrel és ecsettel csíkok nélkül

Festékek
Falfestés hengerrel és ecsettel csíkok nélkül

Néhány hasznos tipp pontokba szedve annak érdekében, hogy a falunk ne legyen csíkos / foltos a festőhengerrel, vagy ecsettel történő festést követően. Összegyűjtöttük a leggyakoribb hibákat.

Felületelőkészítés

 • Nulladik lépésként minden esetben ajánlott elolvasni a felhasználni kívánt termék adatlapját. Adatlapjainkban nem csak a természetes festékeink összetevőiről, hanem a felület előkészítéséről és a kivitelezésről is szerepelnek hasznos információk.
 • Nedvszívó felületeket festés előtt mindig alapozzunk (pl. kazeines festékalapozóval).
 • Színes festékek alá a heterogén összetételű vagy szívóképességű felületek esetén az alapozás nem mindig elegendő, szükség lehet teljes felületű vakolásra, vagy glettelésre, mert a szívóképesebb falrészletek (pl. kábelcsatornák fölötti gipszes javítások) több festéket és vele pigmentet szívnak magukba ami sötétebb foltokat eredményez.
 • Ugyanez a helyzet a csak az illesztések sávjában és a csavarok fölött glettelt gipszkarton falak színes festésekor, vagy színes dekorvakolattal történő vakolásakor.
 • Festés előtt a védendő részeket takarjuk le, illetve ragasszuk le festőszalaggal.
 • Mindig a megfelelő, a gyártó által ajánlott szerszámokkal dolgozzunk. Mind a henger, mind az ecset estében nagyon fontos a szálak hossza és az anyaga is. Jellemzően ezek az adatok is szerepelnek az adatlapokban.
 • Nedves a nedvesre módszerrel dolgozzunk, egy fal egy menet, fal közepén nem ajánlott abbahagyni, sem az utólag észrevett kisebb hibákat a már száraz felületen foltszerűen átfesteni.
 • A festékeket felhasználás előtt alaposan fel kell keverni. A pigmenteket minden esetben előre feloldva csomómentesre elkevert állapotban kell folyamatos keverés mellett a festékhez hozzáadni.

Festés festőhengerrel

 • A falak széleit és a sarkokat, melyeket a henger nem ér el, szükség szerint kis hengerrel, vagy ecsettel fessük le, de mindig csak azon a falon, melyeket közvetlenül utána egy menetben lehengerezünk.
 • A hengerrel szépen lassan, nyugodt mozdulatokkal kell dolgozni.
 • Nem ajánlott egyszerre foltszerűen túl sok festéket felvinni a falra, mert azt később már nehéz szépen eldolgozni. Inkább több vékony réteg, mint egy vastag.
 • Ugyanúgy kerülendő a hengert erősen nekiszorítani a falnak, mert ekkor a szálak lelapulnak a festék pedig kitorlódik a henger szélére, ahol csíkot hagy.
 • Nem elegendő a hengerrel függőlegesen némi átfedéssel dolgozni, mert az átfedéseknél 2 réteg festék kerül a falra, ami ismét csak csíkokat eredményez.
 • A hengerrel függőleges gurítások helyett inkább V, vagy W alakban gurítsuk (lényeg, hogy a gurítások ne legyenek párhuzamosak, kissé keresztezzék egymást) és addig ne menjünk tovább, míg akár kereszt irányú gurításokkal nem dolgoztuk össze homogénné a felületet.
 • Az utolsó gurítás mindig függőleges.
 • Az alábbi linken megtekinthető a Kreidezeit oktatóvideója a színezett Vega falfesték hengerrel való felviteléről. A video német nyelvtudás nélkül is hasznos, érdemes megnézni.

Festés ecsettel

 • A falak széleit és a sarkokat, szükség szerint kis ecsettel fessük le, de mindig csak azon a falon és csak annyit, amennyit közvetlenül utána egy menetben a szélek száradása előtt lefestünk.
 • Az egyik kézre álló sarokból induljunk és egy falat egy menetben fejezzünk be.
 • Ne merítsük el az ecsetet a festékben és nem szabad túl erősen a felületre nyomni, könnyed laza mozdzlatokkal haladjunk.
 • Az ecsettel ne csak függőlegesen / vízszintesen, hanem csillag alakban dolgozva haladjunk, így elkerülhetjük a csíkokat és a sakktáblaszerű foltokat is. Az újonnan lefestett részeket mindig dolgozzuk össze a szomszédos részekkel, mielőtt tovább haladnánk.
 • Nem szabad úgy festeni, hogy egy nagyobb falfelületeken szabályos sávokat, vagy téglalapokat festünk le egymás után, mert ez kellemetlen sávos, vagy sakktáblaszerű foltokat eredményezhet. Szépen folyamatosan, de szabálytalanul célszerű haladni.
 • Az alábbi linken a Kreidezeit videója a színezett Mészfesték homlokzati ecsettel való felviteléről.

További a témában

Babaágy festés természetes festékekkel
30. Április 2019.

Babaágy festés természetes festékekkel

Az új jövevény érkezését gyakran lázas bútorcsere és festés előzi meg, ami sokat árthat a baba egészségének. Újabban szerencsére már szemponttá vált, hogy a babaszoba és Tovább >

Trükkös mészfestékek 2.
12. Szeptember 2018.

Trükkös mészfestékek 2.

Vevőink évek óta visszatérő kérdése: Miben jobb a Kreidezeit mészfesték mint a festékboltokban kapható mészfestékek? A kérdés jogos, ám mivel gyakran felmerül, talán érde Tovább >

Fafelületek sárgulásmentes olajozása
14. Március 2024.

Fafelületek sárgulásmentes olajozása

A természetes olajokkal kezelt fák, különösen a fenyőfélék sötétebbé, sárgásabb árnylatúvá válnak, ami természetes, de nem minden esetben kívánatos jelenség. A Kreidezeit Tovább >

Színes fedőfestékek felhordása festékszóróval
2. Március 2024.

Színes fedőfestékek felhordása festékszóróval

A KREIDEZEIT színes fedőfestékeinek (klasszikus növényolaj alapú standolajfestékek) hagyományosan ajánlott felviteli módja az ecsettel való felvitel, de bizonyos felülete Tovább >

Hívj minket segítünk!

+36-2O-9596-2O3

Bejelentkezés

Elfelejtetted a jelszavad? Ide kattintva kérhetsz újat.

Regisztráció

Már regisztráltál?

Elfelejtetted a jelszavad?

Kérlek add meg az email címed, amivel regisztráltál, és elküldjük a további teendőket az új jelszó létrehozásához.