Menü

Blog

11. Október 2011.

Falfesték választási tanácsok

Festékek
Falfesték választási tanácsok

Akinek fontos a környezetvédelem és/vagy családja egészsége, az otthonát természetes falfestékel festi, vagy festeti ki. Viszonylag sok termék közül választhatunk, de a laikus könnyen eltéved a különféle enyves-, kazeines-, vega és egyéb „biofestékek" között. A szobafestők többsége sajnos nem ismeri a természetes festékeket, és jobb híján a megszokott -jobb, vagy rosszabb minőségű- diszperziós festékeket ajánlják. Segítünk a választásban.

1. csoport: fehér színű ásványi- és földpigmentekkel színezhető falfestékek.

Enyvesfesték (Kreidezeit)

A leggazdaságosabb beltéri falfesték, teljes mértékben páraáteresztő. Por alakú, csak vízzel kell higítani, és igény szerint pigmentekkel színezni.

Száraz helyiségekbe nagyon jó választás. 2-3-szor enyvesfestékkel átfesthető, szükség esetén a falról meleg vízzel és spatulával könnyen eltávolítható. Csak önmagával festhető át, a többi falfesték nem tapad rá megfelelően.

 Vega falfesték (Kreidezeit)

Kiváló minőségű természetes falfesték, kötőanyaga a növényekből (borsó, csillagfürt) kivont fehérje, fedőképességét a márványliszt-tartalom biztosítja. Kiváló páraáteresztő képességű, mechanikai igénybevételeknek és a víznek-párának az enyvesfestéknél jobban ellenáll. Por alakú, vízzel kell higítani, ásványi- és földpigmentekkel színezhető.

Száraz helyiségekbe ajánlott, mosható, többször átfesthető.

 Kazeines falfesték (Kreidezeit)

A vega falfesték „tejes” változata, növényi fehérje helyett tejből kivont fehérjével (kazeinnel). A frissen bekevert festéknek sajátos illata van, mely száeradsáskor megszűnik. Egyéb tulajdonságaik megegyeznek, a bekevert vega falfesték kissé tovább eláll.

Mészfesték (Kreidezeit)

Az egyik legsokoldalúbb beltéri falfesték. Nedves helyiségekbe is kiváló választás. Csúcsminőségű, hosszan "érlelt", kiváló mechanikai tulajdonságokkal bíró, natúr oltottmészfesték. A kazeinfestékeknél és vega falfestékeknél magasabb vízállósággal rendelkezik.

Száraz és vizes helyiségekbe. Ásványi és földpigmentekkel –pasztell színekre- színezhető, szappanozással impregnálható, lazúrozható! Sima, természetes mattfehér felületet biztosít. Színezett mészfestéknél a foltosodás elkerülése érdekében az élénk színeket és a hengerezést kerüljük.

Mészfesték –rusztikus- (Kreidezeit)

A fenti termék szemcsézett, struktúrált felületet adó változata márványdara tartalommal.

 2. csoport: előre színezett falfestékek

Vega vályogfesték (Kreidezeit)

Kiváló minőségű természetes falfesték, kötőanyaga növényi fehérje és fehér agyag, fedőképességét márványliszt tartalma biztosítja. Kiváló páraáteresztő képességű, nagyon könnyen és jól kezelhető festék.

Törtfehér, valamint további 12 harmonikus színben kapható. A színek egy kivételével egymással tetszés szerint keverhetők. Por alakú, vízzel kell higítani, többnyire egy réteg is elegendő.

Vega vályogfesték –rusztikus- (Kreidezeit)

A fenti termék rusztikus, szemcsézett felületet adó változata. Egyéb tulajdonságaik megegyeznek.

3. csoport: beltéri dekor- és nemesvakolatok

Sokan nem gondolnak rá, de a szobákat nem csak festeni lehet, hanem vakolni is. Ekkor természetesen nincs szükség glettelésre sem. Rendkívül változatos felületek alakíthatók ki segítségükkel. Vizes-párás helyiségekbe kiválóan alkalmasak a különféle mésztartalmú dekorvakolatok, melyek nagymennyiségű párát képesek felvenni és leadni, valamint mésztartalmuknál fogva természetes penészgombairtók.

 Dekorvakolatok (Kreidezeit)

finomszemcsés / középszemcsés / rusztikus

Széleskörűen és könnyen felhasználható, ellenálló, strukturált felületet adó beltéri vakolatok. Házilagos kivitelezésre is kiválóan alkalmasak. Megkötés után vízálló. Színezhető, lazúrozható. Szemcsenagyság: max. 0,5 / 0,8 / 1,5 mm.

Minden beltéri, stabil (laza részektől mentes), szívóképes alap kezelésére alkalmasak, természetes gombaölő szerként hatnak, így kitűnően alkalmas nedves helyiségek, fürdőszobák vakolására.

Penészgátló vakolat (Kreidezeit)

Nagyon magas vízfelvevő-képessége révén hatékonyan egyenlíti ki a beltér magas páratartalmát, a felületen kicsapódó kondenzvizet azonnal felszívja így megelőzi a penészesedést.

A vegyipar penészgátló hatású termékeivel szemben a KREIDEZEIT penészgátló vakolat kizárólag természetes, ásványi összetevőkből áll.

Összefoglalva:
  • Száraz helyiségekbe valamennyi fenti termék alkalmas, a választás leginkább ízlés dolga.
  • Vizes helyiségekbe (konyha, fürdő, mosókonyha) mészfestékek vagy dekorvakolatok ajánlottak.
  • Mészfestékek és dekorvakolatok választása esetén az élénk színek kerülendők.
  • Lemosható fal. A vályogfestékek és vakolatok nem lemoshatók, az enyvesfesték korlátozottan vízálló. Lemosható falra az esetek túlnyomó részében semmi szükség, de sokan a reklámok hatására úgy gondolják, hogy legyen a fal is súrolható. Ám mosás helyett többnyire az újrafestés jellemző.

További a témában

Babaágy festés természetes festékekkel
30. Április 2019.

Babaágy festés természetes festékekkel

Az új jövevény érkezését gyakran lázas bútorcsere és festés előzi meg, ami sokat árthat a baba egészségének. Újabban szerencsére már szemponttá vált, hogy a babaszoba és Tovább >

Trükkös mészfestékek 2.
12. Szeptember 2018.

Trükkös mészfestékek 2.

Vevőink évek óta visszatérő kérdése: Miben jobb a Kreidezeit mészfesték mint a festékboltokban kapható mészfestékek? A kérdés jogos, ám mivel gyakran felmerül, talán érde Tovább >

Ragadós olajfoltok eltávolítása
2. Február 2024.

Ragadós olajfoltok eltávolítása

A kelleténél vastagabban felvitt és/vagy vissza nem törölt keményolajok fényes ragacsos olajfoltokat eredményeznek. Ezek eltávolítása bár nem könnyű, de nem is megoldhata Tovább >

Falfestés hengerrel és ecsettel csíkok nélkül
27. Október 2023.

Falfestés hengerrel és ecsettel csíkok nélkül

Néhány hasznos tipp pontokba szedve annak érdekében, hogy a falunk ne legyen csíkos / foltos a festőhengerrel, vagy ecsettel történő festést követően. Összegyűjtöttük a l Tovább >

Hívj minket segítünk!

+36-2O-9596-2O3

Bejelentkezés

Elfelejtetted a jelszavad? Ide kattintva kérhetsz újat.

Regisztráció

Már regisztráltál?

Elfelejtetted a jelszavad?

Kérlek add meg az email címed, amivel regisztráltál, és elküldjük a további teendőket az új jelszó létrehozásához.