Menü

Blog

29. Január 2020.

Előszürkített fa homlokzatok

Festékek
Előszürkített fa homlokzatok

A népi építészetben gyakori volt, hogy a fa lakó- és gazdasági épületeket nem látták el színes festéssel. Az időjárás viszontagságainak kitett fa felületek az évek során szép ezüstszürke árnyalatot vettek fel.

Nyugat- és Észak-Európában nagy múltra tekint vissza ez az eljárás és ott nem is ment ki a divatból. Ezüstözésnek, előszürkítésnek, szürkítésnek is mondják, pontos magyar kifejezés sajnos nincs rá.

A kívánatos antik szürke szín kialakulásában a nap UV sugárzásának és a kilúgozódásnak van a legnagyobb szerepe. Ennek során a fafelületek felszíni rétege szép ezüstszürke színt vesz fel.

Az ökológikus építészet szempontjainak messzemenően megfelel, de amennyiben a feltételek nem ideálisak, úgy a kívánt antik ezüstös- szürkés árnyalat helyett barnás, vagy feketés árnyalatúra is színeződhet a fa. Ennek elkerülésére többféle lehetőség közül választhatunk.

Újabban nemcsak az öko építészetben, hanem a modern épületeken is egyre gyakrabban jelenik meg a szürkített fa mint design elem. A látszó beton szürkéje mellett a szürke fa is divatos lett.

A nehezen hozzáférhető homlokzati faelemek esetében nagyon gyakori, hogy az építéskor a fa felületek megkapják az első és egyben utolsó festésüket, majd a felületkezelés repedezni kezd, lepattogzik a fa alatta pedig szépen lassan tönkremegy. A lakóknak többnyire sem idejük, sem kedvük nincs az újrafestéshez. A természetes lazúrok és fedőfestékek sokat javítanak a helyzeten, mivel nem repedeznek meg, nem pattogzanak le, de időnként azért illik őket átkenni. A natúrszürke lazúrral ez az időintervallum jócskán meghosszabbítható.

Legnagyobb előnye, hogy a hagyományos színes homlokzatok többségétől eltérően nyugodtan elhanyagolható, mivel az elszürkülő szürke ugye nem nagy gond...

 5-féle módon érhető el az antik ezüstszürke fafelület:

  • Kezelés nélkül
  • Lúgozással
  • Gyorsított biológiai érleléssel
  • Nyomás alatti színezésel
  • Pigmentált lazúrozással

1.) A "nemkezelés"

A fához nem nyúlunk, így jó esetben és az évek alatt szép szürke színt kapunk. Hátránya, hogy a védett helyeken a falak felső része még barna, mikor a jobban kitett helyeken a falak nagyobb része már szürke.

2.) A tradícionális kezelés

A hagyományos megoldás festés helyett a fa hamulúggal való lekenése, mely némileg felgyorsítja ezt a természetes folyamatot. A fa felületeket időnként újra le kell kezelni.

3.) Gyorsított biológiai szürkítés

A fát időjárásnak kitett helyen ellenőrzött körülmények között gomba kultúrákkal kezelik, így hasonló folyamatok játszódnak le a fa felületén, mint kezelés nélkül.  A meglehetősen költséges eljárás, 6-9 hónapot vesz igénybe.

4.) Nyomás alatti színezés

Néhány éves múltra visszatekintő új technológia. Nagy nyomáson színezett faanyagvédő szert juttatnak be a fába. Az esetek egy részében a fakezelő szerhez rovar és/vagy gombaölő szereket is adagolnak. Utókezelést elvileg nem igényel, ám jelenleg még nincsenek hosszú távú tapasztalatok.

5.) Szürkítő lazúrok

Házilagos kivitelezésre a legalkalmasabb módszer. A hosszú évek alatt "megöregedett" fa szürkéjének megfelelő színt adó lazúrok.  Természetes változatban is elérhető (pl. Kreidezeit szürkítőlazúr). A természetes szürke lazúr nem csak színezi, de védi, impregnálja is a fát. Nagy előnye, hogy a "nemszürke" fedőfestékektől és lazúroktól eltérően nem kiált felújításért. A természetes lazúrral szürkére festett felület szépen öregszik, kopik, idővel egyre jobban néz ki és az esetlegesen elmaradó újrafestés sem jelent különösebb problémát.
További a témában

Babaágy festés természetes festékekkel
30. Április 2019.

Babaágy festés természetes festékekkel

Az új jövevény érkezését gyakran lázas bútorcsere és festés előzi meg, ami sokat árthat a baba egészségének. Újabban szerencsére már szemponttá vált, hogy a babaszoba és Tovább >

Trükkös mészfestékek 2.
12. Szeptember 2018.

Trükkös mészfestékek 2.

Vevőink évek óta visszatérő kérdése: Miben jobb a Kreidezeit mészfesték mint a festékboltokban kapható mészfestékek? A kérdés jogos, ám mivel gyakran felmerül, talán érde Tovább >

Fafelületek sárgulásmentes olajozása
14. Március 2024.

Fafelületek sárgulásmentes olajozása

A természetes olajokkal kezelt fák, különösen a fenyőfélék sötétebbé, sárgásabb árnylatúvá válnak, ami természetes, de nem minden esetben kívánatos jelenség. A Kreidezeit Tovább >

Színes fedőfestékek felhordása festékszóróval
2. Március 2024.

Színes fedőfestékek felhordása festékszóróval

A KREIDEZEIT színes fedőfestékeinek (klasszikus növényolaj alapú standolajfestékek) hagyományosan ajánlott felviteli módja az ecsettel való felvitel, de bizonyos felülete Tovább >

Hívj minket segítünk!

+36-2O-9596-2O3

Bejelentkezés

Elfelejtetted a jelszavad? Ide kattintva kérhetsz újat.

Regisztráció

Már regisztráltál?

Elfelejtetted a jelszavad?

Kérlek add meg az email címed, amivel regisztráltál, és elküldjük a további teendőket az új jelszó létrehozásához.