Menü

Blog

25. Augusztus 2011.

Biofesték? Na ne!

Festékek
Biofesték? Na ne!

Újabban minden bio, már a festékek is. Ez több okból sem igaz. A környezettudatosság előtérbe kerülésével a gyártók, forgalmazók is érzékelték, hogy változnak az igények. Ez egyeseket arra sarkallt, hogy zöldebb termékeket állítsanak elő, másokat pedig sajnos csak arra, hogy meglévő termékeiket zöldre "fessék".

Ennek következtében elszaporodtak a terméknevekben és a csomagolásokaon a "bio" "natur" "öko" stb. jelzők. Az elnevezések terén is nagy a zűrzavar, egy részük sajnos tudatosan megtévesztő. Sokan -biztos, ami biztos- a natúrfestékeiket is biofestéknek nevezik.

 

A valóságban a piacon kapható festékek egy olyan skálán helyezkednek el, amelynek a csúnyábbik végén a tisztán kőolaj alapú és szintetikus anyagokból álló termékek helyezkednek el, a szebbik felén  pedig a tisztán természetes anyagokból készült festékek. Az átmenet folyamatos, hiszen a szintetikus termékek is tartalmaznak több-kevesebb természetes összetevőt és egyes natúrfesték gyártók is alkalmaznak kis mennyiségben szintetikus anyagokat.

 

 

Egy tipikus példa:

 

 "XY Bio beltéri falfesték" nevezetű termék, melyet megvásárolva megnyugszunk, hogy tettünk egészségünkért és környezetünkért. A termék hangsúlyozottan nem tartalmaz tartósítószert, oldószert és lágyítókat.

A valóság ezzel szemben az, hogy lényegében egy diszperziós festékről van szó, melynek egyetlen természetes összetevője a mészkőpor. Kőolajszármazékok mellett közelebbről meg nem nevezett stabilizátorokat, diszpergálószereket, töltőanyagokat, kövérítőanyagokat és habzásgátlókat tartalmaz. BIO? Hm...

 

Néhány hasznos tipp a választáshoz

  • Az elnevezésben szereplő hívószavak (bio, natur, öko) még semmit nem jelentenek. A lényeg az összetételben van.
  • A kiemelt összetevő (Természetes méhviasszal!) sem jelent semmit. 1,5% méhviasz a sok gyanús szintetikus összetevő mellett csak marketingfogás.
  • A korrekt natúrfesték gyártók valamennyi összetevőt nevén nevezik (márványliszt, kazein, lenolaj...) és feltüntetik a csomagoláson.
  • Ahol csak gyűjtőnevek (töltőanyagok, oldószerek, habzásgátlók) szerepelenk, ott valamit rejtegetnek és az nem a bio méhviasz.
  • Natúrfesték az, ami természetes növényi, állati és ásványi összetevőkből áll. Pl.: lenolaj, méhviasz, márványliszt.
  • Biofesték az a natúrfesték lenne, aminek valamennyi összetevője bio minősítéssel rendelkezne. Pl.: lenolaj biogazdaságból, méhviasz bioméhészetből. Ilyen festék tudomásunk szerint nincs a piacon. Az ásványi összetevők, amennyiben a kitermelés, szállítás és feldolgozás során sem szennyeződnek, szintén lehetnek bio minőségűek, hiszen pl. mészkőtelepek keletkezése idején az embernek még nyoma sem volt a Földön. 
  • A valódi minőségi natúrfesték védi környezetünket és egészségünket anélkül is, hogy bio lenne.

További a témában

Babaágy festés természetes festékekkel
30. Április 2019.

Babaágy festés természetes festékekkel

Az új jövevény érkezését gyakran lázas bútorcsere és festés előzi meg, ami sokat árthat a baba egészségének. Újabban szerencsére már szemponttá vált, hogy a babaszoba és Tovább >

Trükkös mészfestékek 2.
12. Szeptember 2018.

Trükkös mészfestékek 2.

Vevőink évek óta visszatérő kérdése: Miben jobb a Kreidezeit mészfesték mint a festékboltokban kapható mészfestékek? A kérdés jogos, ám mivel gyakran felmerül, talán érde Tovább >

Ragadós olajfoltok eltávolítása
2. Február 2024.

Ragadós olajfoltok eltávolítása

A kelleténél vastagabban felvitt és/vagy vissza nem törölt keményolajok fényes ragacsos olajfoltokat eredményeznek. Ezek eltávolítása bár nem könnyű, de nem is megoldhata Tovább >

Falfestés hengerrel és ecsettel csíkok nélkül
27. Október 2023.

Falfestés hengerrel és ecsettel csíkok nélkül

Néhány hasznos tipp pontokba szedve annak érdekében, hogy a falunk ne legyen csíkos / foltos a festőhengerrel, vagy ecsettel történő festést követően. Összegyűjtöttük a l Tovább >

Hívj minket segítünk!

+36-2O-9596-2O3

Bejelentkezés

Elfelejtetted a jelszavad? Ide kattintva kérhetsz újat.

Regisztráció

Már regisztráltál?

Elfelejtetted a jelszavad?

Kérlek add meg az email címed, amivel regisztráltál, és elküldjük a további teendőket az új jelszó létrehozásához.