Menü

Blog

15. Január 2012.

Az ideális gyerekszobafesték

Festékek
Az ideális gyerekszobafesték

A gyerekszobákat gyakrabban "kell" festeni, mint a lakás többi részét. Mire kell ügyelnünk ilyenkor, milyen az ideális gyerekszoba festék, milyen festéket válasszunk? A legtöbb nagy festékgyár által sugalltakkal ellentétben nem szükséges speciális gyerekszobafestékeket beszereznünk. Elmondjuk, miért.

A piacon kapható bababarát és gyerekszobafestékek hirdetései azt a látszatot keltik, mintha a babák illetve a gyerekek szobája alapvetően más festéket igényelne. Ez logikátlan és szerencsére nem is igaz. 

 A baba egészségét nem tudjuk megvédeni csak a babaszobára korlátozott odafigyeléssel, de a gyermekek "ellen" is felesleges kizárólag a gyerekszobában védekezni.

 Bababarát festék:

Elvileg nem tartalmaz egészségre káros anyagokat, így nem ártalmas a babára nézve. Ám nem sokat ér az egész, ha a lakás többi része egészségre ártalmas festékkel van kifestve. Csökkentjük ugyan a babára jutó terhelést -ami önmagában nagyon jó-, de mivel a baba sok időt tölt a többi helyiségben is, így ez csak részmegoldásnak minősíthető.

 Gyerekszobafesték:

Penészgátló adalékokat tartalmaz és ellenállóbb bevonatot képez a falon. Ám a gyerekek tevékenysége szerencsére nem korlátozódik a gyerekszobára, szabadon "garázdálkodnak" az egész lakásban, így pl. esetenként teljes lelki nyugalommal használják rajztáblának a nappali falát.

 A bababarát falfestékkel lefestett babaszoba légterébe, ha kisebb koncentrációban is, de minden további nélkül bejutnak a szomszédos helyiségből, vagy a lakás többi részéből az ottani falfestékekből, bútorokból, padlószőnyegekből felszabaduló egészségre káros anyagok (pl. illékony oldószerek, emulgeálók, VOC).

A gyermekek esetében pedig nem az a legnagyobb veszély, hogy összekoszolják a falat, vagy az ő szobájukban jobban penészedik, hanem az, ha egészségre káros anyagokkal érintkeznek. Nem csak a babák, hanem a nagyobb gyerekek egészségét is óvni kell.

 A megoldás:

Nem szabad a babaszobát, vagy a gyerekszobát a lakás többi részétől elkülönítve kezelni. A lakásban mindenhol olyan festékeket kell alkalmazni, melyek megfelelnek az adott helyiség igényeinek (kopásállóság, vízállóság), de emellett nem tartalmaznak a család egészségére káros anyagokat. Nem határérték alatti VOC-tartalmú festékeket kell használni, hanem VOC-menteseket. A gyermekek egészségét így lehet megóvni, ezen túlmenően a család valamennyi tagjának az egészségére gondolni kell.

 Az ideális babaszoba- / gyerekszobafesték tehát egyben ideális falfesték az egész családnak. Jó minőségű, ártalmatlan összetételű, páraáteresztő és környezetbarát.

 A vega falfestékek,  vega vályogfestékek, kazeines falfestékek és mészfestékek közül mindenki ízlésének és igényeinek megfelelően választhat bababarát festéket..

 A gondoskodás természetesen nem érhet véget a megfelelő festékek kiválasztásánál, de mivel jellemzően több száz négyzetméternyi festett felület van egy lakásban, kiemelt figyelmet kell rá fordítani. Nem szabad megengedni, hogy ez a hatalmas felület folyamatosan egészségre káros anyagokat adagoljon a légtérbe.  A festékeken túl valamennyi a lakásba kerülő holmi (bútorok, szőnyegpadló, műszaki megoldások...) esetében nagy gondossággal kell eljárni, nem is beszélve az élelmiszerekről...

 A szerző háromgyermekes édesapa.

További a témában

Babaágy festés természetes festékekkel
30. Április 2019.

Babaágy festés természetes festékekkel

Az új jövevény érkezését gyakran lázas bútorcsere és festés előzi meg, ami sokat árthat a baba egészségének. Újabban szerencsére már szemponttá vált, hogy a babaszoba és Tovább >

Trükkös mészfestékek 2.
12. Szeptember 2018.

Trükkös mészfestékek 2.

Vevőink évek óta visszatérő kérdése: Miben jobb a Kreidezeit mészfesték mint a festékboltokban kapható mészfestékek? A kérdés jogos, ám mivel gyakran felmerül, talán érde Tovább >

Kreidezeit vastaglazúr
15. Január 2021.

Kreidezeit vastaglazúr

Varázslatos színek érhetők el a Kreidezeit színes fedőfestéke és a színtelen keményolajok (pl. keményolaj PS, kültéri falazúr...) különböző arányú keverékeivel. Az eredmé Tovább >

Előszürkített fa homlokzatok
29. Január 2020.

Előszürkített fa homlokzatok

A népi építészetben gyakori volt, hogy a fa lakó- és gazdasági épületeket nem látták el színes festéssel. Az időjárás viszontagságainak kitett fa felületek az évek során Tovább >

Hívj minket segítünk!

+36-2O-9596-2O3

Bejelentkezés

Elfelejtetted a jelszavad? Ide kattintva kérhetsz újat.

Regisztráció

Már regisztráltál?

Elfelejtetted a jelszavad?

Kérlek add meg az email címed, amivel regisztráltál, és elküldjük a további teendőket az új jelszó létrehozásához.