Menü

Blog

16. Január 2018.

Ritter Sportból szigetelés

Szigetelések
Ritter Sportból szigetelés

A Ritter család 2009 óta résztulajdonosa a kenderszigeteléseket is gyártó Thermo-Natur GmbH & Co.-nak. Így magától értetődő volt a jutazsákok újrahasznosításának ötlete...

A Ritter Sport csokoládé gyártójánál rengeteg jutazsák halmozódik fel, mivel az értékes, jó minőségű kakaóbabot jutazsákokba csomagolják. Ezeket egészen addig csupán egyszer használták fel, mígnem valakiben fel nem merült, hogy a jutarostok valószínűleg ugyanolyan jók lehetnek a szigetelőanyag gyártásához, mint a kenderrostok. A gyanú beigazolódott, a kísérletek és a próbagyártások sikerrel jártak.

 Az eredmény: a Ritter Sport jutazsákok újrafelhasználásra kerültek, és a kenderrost szigetelés mellett jutarost szigeteléssel bővült a Thermo-Natur szigetelőanyag kínálata.

(A növényi rost alapú hőszigetelések környezetvédelmi szempontból lényegesen kedvezőbb hatásúak, mint a bár természetes alapanyagú, de hatalmas energiafelhasználással előállított ásványi gyapot hőszigetelések. Míg előbbiek jelentős mennyiségű CO2-t kötnek meg növekedésük során, utóbbiak gyártása hatalmas mennyiségű CO2-t légkörbe jutásával jár.)

 A jutaszigetelésben az a szép, hogy nemcsak természetes (mint pl. a kőzetgyapot szigetelés), ráadásul megújuló (mint a kenderszigetelés), hanem újrahasznosított alapanyagból is készül, ami környezetvédelmi szempontból hatalmas előny. További érv a jutaszigetelés mellett, hogy segítségével tovább lehetett mérsékelni a növényi rost alapú szigetelések árát.

 A jutazsákok az egyik legelterjedtebb egyéves rostnövényének a kalkutta kender néven is ismert juta (Corchorus olitorius tossa) szárából kinyert háncsrostból készül. A  többek között a textil- és kézműiparban és az autógyártásban is alkalmazott jutarostokat régóta használják a kakaó, kávé és más érzékeny élelmiszerek csomagolására. A jutazsákok felhasználása évszázadokra nyúlik vissza. A juta egyéves, hatalmas zöldtömeget fejlesztő növény, mely ezáltal nagy mennyiségű szén-dioxidot köt meg. A jutazsákok újrafelhasználásakor ez a CO2 továbbra is lekötve marad és ezáltal hat az éghajlatváltozás ellen, továbbá védi a lassan növő értékes erdeinket a kivágástól.

További a témában

Ritter Sportból szigetelés
16. Január 2018.

Ritter Sportból szigetelés

A Ritter család 2009 óta résztulajdonosa a kenderszigeteléseket is gyártó Thermo-Natur GmbH & Co.-nak. Így magától értetődő volt a jutazsákok újrahasznosításának ötlete.. Tovább >

Hívj minket segítünk!

+36-2O-9596-2O3

Bejelentkezés

Elfelejtetted a jelszavad? Ide kattintva kérhetsz újat.

Regisztráció

Már regisztráltál?

Elfelejtetted a jelszavad?

Kérlek add meg az email címed, amivel regisztráltál, és elküldjük a további teendőket az új jelszó létrehozásához.