• Archivumból ajánljuk
 • Röviden a TADELAKT-ról Mi az a tadelakt? A tadelakt egy marokkói vakolat-technika, melynek lényege, hogy az egyed...
  2011. április 19.
 • Tarósabb az antik beton  A rómaiak lényegesen tartósabb betont állítottak elő annál, mint amilyenre a mai építőany...
  2013. június 10.
 • Mi az a fallazúr? Lazúrozni nemcsak fát, de falat is lehet. Hogyan? Könnyen. A lazúról legtöbbeknek a fafelü...
  2011. június 22.
 • Környezetbarát tisztítószerek kaphatók!  A francia Brunel céget 1946-ban alapították. A cég 2003 óta gyártja a Soluvert környezetb...
  2013. április 05.
 • Fessen az esőerdőkért Tudta Ön, hogy egy négyzetméter esőerdő 1 cent-et ér? Legalábbis az ecuadori awá-indiánok ...
  2011. március 17.
 • VEGA festékek! Megjelent a Kreidezeit "Vega" szortimentje tejfehérje kötőanyag helyett növényi fehérjével...
  2011. március 11.
 • 76 újabb fedőfesték színárnyalat!  A mellékelt táblázat alapján a 15 alapszín egyszerű összekeverésével 76 új szín érhető el...
  2013. augusztus 27.Vályog és agyag

Tudástár » Vályog- és agyagépítészet »

2011. szeptember

A vályog és az agyag nem egymás szinonimái, bár gyakran így használják. Sok közük van egymáshoz, de két jól elkülöníthető kategóriáról van szó. Röviden fogalmazva  a vályog (építési vályog) egyik legfőbb alkotórésze és kötőanyaga az agyag. Kissé bővebben:

Vályog és agyag

Vályog

A vályog (építési vályog) alapanyaga az erre alkalmas vályogtalaj. A vályogtalaj alapvetően kavics, homok, iszap és agyag változó arányú keveréke. A vályogépítészetben a szervesanyagban gazdag feltalajjal (termőtalaj) szemben, a növényi részektől és szerves anyagoktól minél inkább mentes altalaj a kívánatos. Az innen nyert, rostált - feldolgozott anyag a vályog.

 

A vályog összetevői (részecskenagysággal):

-kavics (2-20mm)

-homok (0,06-2mm)

-iszap (0,002-0,06mm)

-agyag (0,002mm-)

 

Kavics

A kavics természetesen aprózódott, túlnyomóan kvarc- és kvarcitszemekből álló, laza üledékes kőzethalmazok természetes állapotú, vagy mosott, osztályozott, esetleg tört terméke. Az építőipari szabvány szerint legalább 4 mm alsó határszemnagyságú, míg a talajtani meghatározás szerint legalább 2 mm szemnagyságú frakciókból áll. (Wikipédia)

 

Homok

A kavicccsal megegyező anyagú, de annál apróbb szemű frakció, jellemzően víz, szél, vagy jég által szállítva, aprítva.

 

Iszap

Üledékes finom talaj, mely az agyagrészecskéket is tartalmazhat, de attól eltérő tulajdonságokkal bír. Nedvesen folyós, szárazon szilárd, de az agyagtól eltérően könnyen szétmorzsolható.

 

Agyag

A vályog kötőanyaga az agyag. Földpáttartalmú kőzetekből elaprózódással és egyéb úton keletkezett hatszögletű kristályokból áll, melyben tömör és laza rétegek váltják egymást. A tömör rétegek tetraéder formájú szilikát és/vagy oktaéder formájú alumínium-oxid molekulákból épülnek fel, köztük kémailag kötött vízmolekulákból álló laza rétegek találhatók. Az agyag fajtájától függően a rétegek száma akár 100 is lehet. A három legelterjedtebb agyagfajta a kaolinit, az illit és a montmorillonit. A nedves agyagban a kristályok közti vízfilm miatt az agyag képlékeny, kiszáradva a kristályok egymáshoz tapadnak. Ez a folyamat visszafordítható. A kiszáradt agyag kristályvíztartalma a levegő páratartalmával tart egyensúlyt, égetés során a kristályvíz teljesen eltávozik és az agyag szerkezete visszafordíthatatlanul megváltozik.

 

 

 


vályog, agyag, összetétel, fogalommeghatározásKapcsolódó hivatkozások