• Archivumból ajánljuk
 • Shabby chic természetesen Bútorainkat könnyen és gyorsan átalakíthatjuk Shabby chic sílusban a Kreidezeit  természet...
  2015. október 01.
 • Biofesték? Na ne! Újabban minden bio, már a festékek is. Ez több okból sem igaz. A környezettudatosság előté...
  2011. augusztus 25.
 • Dekorvakolat a kelenföldi templomban 2014.10.31-én szentelték fel Kelenföldön a Boldog Meszlényi Zoltán-templomot, ami nem csak...
  2015. január 26.
 • A mészfestékekről tárgyilagosan Az 1950-es évekig a mészfesték gyakorlatilag az egyetlen általánosan használt homlokzatvak...
  2011. április 28.
 • VEGA festékek! Megjelent a Kreidezeit "Vega" szortimentje tejfehérje kötőanyag helyett növényi fehérjével...
  2011. március 11.
 • Festékfelújító- és ápolóolaj  
  2015. július 01.
 • A babaszoba mérgei A lakásban felhasznált vegyszerekkel (festékek, lakkok, ragasztók) nem csak magunknak, han...
  2011. március 23.Beltéri vályogvakolat

Tudástár » Vályog- és agyagépítészet »

2011. június

100 % – ban mentes minden szintetikus adalékanyagtól. Az egyedüli összekötő anyag a vályog vakolatban a nagy rugalmasságú növényi szálakon kívül az agyag. Egyre többen újra felfedezik a régi hagyományokkal rendelkező építőanyagot a modern építésben is.

Beltéri vályogvakolat

A vályogvakolat természetesen szabályozza a levegő nedvességtartalmát. Ezt a tulajdonságát, és jelentőségét hangsúlyozni kell, hiszen különleges abban, hogy nemcsak felveszi, tárolja, de le is adja a levegő nedvességtartalmát. A nyílt pórussal rendelkező építőanyagok segítenek a levegő páratartalmának megfelelő szinten tartásában. A vályogvakolatok a hagyományos vakolatokhoz képest nagyobb mértékben képesek nedvességet felvenni, eltárolni, és leadni.

Hangsúlyozni kell még azt a kedvező tulajdonságát, hogy képes a levegőben lévő káros anyagok és kellemetlen szagok semlegesítésére, a finompor megkötésére.

Lakóépületeknél talán legegyszerűbb érzékeltetni kedvező tulajdonságait:

Hálószobákban:

Leárnyékolja az elektroszmogot, amely alvási zavarokat is okozhat.
Gondoskodik a jó helyiség klímáról.

Nappaliban:

Speciális meleg kisugárzási tulajdonsága miatt kellemes hőérzetet adnak a belső vályogvakolattal készülő falak.
Többszínű, és megjelenésű vakolat struktúrát kialakíthatunk.

Pince:

Zöldségtárolásnál, vagy kis házi borospincébe optimális klímát biztosít a helyiségnek.

A tartósságot is ki lehet emelni, hiszen mindenki előtt ismert a generációk óta használatos építőanyag hosszan tartó állékonysága megfelelő gondoskodás mellett. A belső téri vakolat használatánál a nagy a vályog vakolat nagy ellenségétől, a víztől nem kell tartani (kivétel fürdőszoba).

 

Manapság nem kell félni a belső vályogvakolat használatától, nagyon jól felvihető bármilyen hagyományos falszerkezetre is. Tehát nincs szükség a kicsit nagyobb bátorságot igénylő vályogház építésére ahhoz, hogy a belső térben élvezhessük a vályog vakolat számos előnyét.

Gazdaságosságát tekintve igazán jó helyen kellene állnia Magyarországon, hiszen nagy hagyománya volt nálunk a vályogépítésnek.

Szeretnénk ezzel a témával a jövőben is foglalkozni, hiszen a vályog egy igazán természetes építőanyag sok felhasználási lehetőséggel. A mi magazinunk fő témájához kapcsolódóan még izgalmasabb téma, milyen eredményeket értek el a passzívház témakörében. Ausztriában külön támogatást élvez az ún. Vályog – Passzívház kutatási projekt, amely ott a „Jövő Háza” elnevezést kapta.

forrás: paszivhaz-magazin.hu


vályog, vályogvakolat, agyagvakolatKapcsolódó hivatkozások