Az ideális gyerekszobafesték

Tudástár » Biofestékek »

2012. január

 A gyerekszobákat gyakrabban "kell" festeni, mint a lakás többi részét. Mire kell ügyelnünk ilyenkor, milyen az ideális gyerekszoba festék, milyen festéket válasszunk? A legtöbb nagy festékgyár által sugalltakkal ellentétben nem szükséges speciális gyerekszobafestékeket beszereznünk. Elmondjuk, miért.

Az ideális gyerekszobafesték

A piacon kapható bababarát és gyerekszobafestékek hirdetései azt a látszatot keltik, mintha a babák illetve a gyerekek szobája alapvetően más festéket igényelne. Ez logikátlan és szerencsére nem is igaz. 

 

A baba egészségét nem tudjuk megvédeni csak a babaszobára korlátozott odafigyeléssel, de a gyermekek "ellen" is felesleges kizárólag a gyerekszobában védekezni.

 

Bababarát festék:

Elvileg nem tartalmaz egészségre káros anyagokat, így nem ártalmas a babára nézve. Ám nem sokat ér az egész, ha a lakás többi része egészségre ártalmas festékkel van kifestve. Csökkentjük ugyan a babára jutó terhelést -ami önmagában nagyon jó-, de mivel a baba sok időt tölt a többi helyiségben is, így ez csak részmegoldásnak minősíthető.

 

Gyerekszobafesték:

Penészgátló adalékokat tartalmaz és ellenállóbb bevonatot képez a falon. Ám a gyerekek tevékenysége szerencsére nem korlátozódik a gyerekszobára, szabadon "garázdálkodnak" az egész lakásban, így pl. esetenként teljes lelki nyugalommal használják rajztáblának a nappali falát.

 

A bababarát falfestékkel lefestett babaszoba légterébe, ha kisebb koncentrációban is, de minden további nélkül bejutnak a szomszédos helyiségből, vagy a lakás többi részéből az ottani falfestékekből, bútorokból, padlószőnyegekből felszabaduló egészségre káros anyagok (pl. illékony oldószerek, emulgeálók, VOC).

A gyermekek esetében pedig nem az a legnagyobb veszély, hogy összekoszolják a falat, vagy az ő szobájukban jobban penészedik, hanem az, ha egészségre káros anyagokkal érintkeznek. Nem csak a babák, hanem a nagyobb gyerekek egészségét is óvni kell.

 

A megoldás:

Nem szabad a babaszobát, vagy a gyerekszobát a lakás többi részétől elkülönítve kezelni. A lakásban mindenhol olyan festékeket kell alkalmazni, melyek megfelelnek az adott helyiség igényeinek (kopásállóság, vízállóság), de emellett nem tartalmaznak a család egészségére káros anyagokat. Nem határérték alatti VOC-tartalmú festékeket kell használni, hanem VOC-menteseket. A gyermekek egészségét így lehet megóvni, ezen túlmenően a család valamennyi tagjának az egészségére gondolni kell.

 

Az ideális babaszoba- / gyerekszobafesték tehát egyben ideális falfesték az egész családnak. Jó minőségű, ártalmatlan összetételű, páraáteresztő és környezetbarát.

 

A vega falfestékek,  vega vályogfestékek, kazeines falfestékek és mészfestékek közül mindenki ízlésének és igényeinek megfelelően választhat bababarát festéket..

 

A gondoskodás természetesen nem érhet véget a megfelelő festékek kiválasztásánál, de mivel jellemzően több száz négyzetméternyi festett felület van egy lakásban, kiemelt figyelmet kell rá fordítani. Nem szabad megengedni, hogy ez a hatalmas felület folyamatosan egészségre káros anyagokat adagoljon a légtérbe.  A festékeken túl valamennyi a lakásba kerülő holmi (bútorok, szőnyegpadló, műszaki megoldások...) esetében nagy gondossággal kell eljárni, nem is beszélve az élelmiszerekről...

 

A szerző háromgyermekes édesapa.

 

 

 


gyerekszoba festék, gyerekszobafesték, bababarát festék, biofestékKapcsolódó hivatkozások