Alapanyagok - Növényi eredetű

Gyors áttekintés a naturtermékek (elsősorban festékek) készítésénél felhasznált növényi alapanyagokról.


Alkohol (etil-alkohol)

Alkohol (etil-alkohol)

Keményítőtartalmú növényekből természetes erjedéssel és lepárlással előállított etil-alkohol.
Felhasználás: gyanták és sellak oldására, valamint szennyeződések eltávolítására.


Carnauba-viasz

Carnauba-viasz

A legkeményebb ismert növényi viasz, a brazíliai amerikai viaszpálma (Copernicia prunifera) leveleiből nyerik, átolvasztással és szűréssel tisztítják.
Felhasználás: a rendkívül ellenálló Carnauba-viasz kiváló mechanikai tulajdonságainak köszönhetően igen alkalmas fafelületek kezelésére.


Cellulóz

Cellulóz

Növények vázanyagából előállított természetes rost-töltőanyag (összetett szénhidrát), natúrtermékekben klóros fehérítés nélkül.
Felhasználás: falfestékek és vakolatok mechanikai tulajdonságainak és nedvszívó-képességének javítására.


Cink-kolofónium

Cink-kolofónium

Lásd kolofónium.


Dammar

Dammar

Világos növényi gyanta, Szumátráról.
Felhasználás: sellak-termékek adalékanyagként.


Emulgeálószerek (természetes zsírsavakból)

Emulgeálószerek (természetes zsírsavakból)

Emulziónak nevezzük azt a folyékony rendszert, ahol két oldhatatlan (vagy egymásban csak nagyon kismértékben oldódó) folyadék egymásban finoman el van oszlatva. A krémek olajat és vizet tartalmaznak, állagukat emulgeálószerek stabilizálják. A természetes festékekben használt emulgeálószerek természetes zsírsavakból kerülnek előállításra. Felhasználása: krémek, emulziók állagának stabilizálására.


Faolaj-standolaj

Faolaj-standolaj

Az ázsiai tungfa (Aleuritis fordii montana és cordata) magvából kipréselt, magas hőmérsékleten oxigén kizárásával polimerizált olaj.
Felhasználás: lakkokban és lazúrokban, az időjárás-állóság növelésére.


Glicerin

Glicerin

Minden állati és növényi zsírban előfordul, a zsírsavak bontása után desztillálással nyerik ki.
Felhasználás: kolofónium-gyanta-észter készítéséhez kolofóniumból.


Kender

Kender

Ősidők óta a rostjáért termesztett növény.
Felhasználás: textiliparban pl. vitorlavásznakhoz, kötelekhez, építőiparban szigetelőanyagként (kenderkóc).


Kenőszappan / káliszappan

Kenőszappan / káliszappan

A növényi olajok és zsírok kálilúggal történő kíméletes elszappanosításával állítják elő. A nátronlúggal (NaOH) főzött kemény szappanoktól eltérően a káliszappanok sokkal lágyabbak, kenhetők.
Felhasználása: Mosószerként, illetve fafelületek festés előtti kezelésére, valamint falfelületek alapozására.


Kolofónium

Kolofónium

Tűlevelű fák gyantájának lepárlásakor balzsam-terpentinolaj és kolofónium képződik. Előbbi növényi eredetű oldószer, utóbbi sűrű, ragadós anyag, mely növényi olajokkal vegyítve azoknak kiváló mechanikai tulajdonságokat (többek között karcállóságot) kölcsönöz. Ugyanígy javítja tulajdonságait a glicerinnel való észterezés, vagy a cinkkel illetve mésszel való keményítés (cink-kolofónium, mész-kolofónium).
Felhasználás: alapozók és lazúrok kötőanyagaként.


Kolofónium-gyantaészter

Kolofónium-gyantaészter

Kolofónium-gyantát többértékű alkoholokkal (általában glicerinnel) észterezve rugalmas, időjárásnak jól ellenálló gyantaésztert kapunk.
Felhasználás: lazúrok és olajfestékek kötőanyagaként.


Lenolaj

Lenolaj

A len magjából hidegen és melegen préselt aranysárga olaj, szűrve. Felhasználás: kencék alapanyagaként, lakkok és lazúrok kötőanyagaként.


Lenolajkence

Lenolajkence

A lenolaj önmagában nagyon lassan szárad (3-8 nap), és eközben erősen besárgul. A sárgulás csökkentésére a préselés után víztelenítési, nyálkátlanítási, fehérítési és savtalanítási eljárásokat használnak. Szárító adalék (szikkatív) hozzáadásával pedig a száradási idő 1/5-1/8-ára csökkenthető. Az ilyen javított, finomított minőségű anyagot lenolajkencének, vagy firnisznek nevezik. Felhasználás: : alapozóanyag, lakkok és lazúrok kötőanyagaként.


Lenolaj-standolaj

Lenolaj-standolaj

Lenolajból préselt, magas hőmérsékleten oxigén kizárásával polimerizált olaj. A lenolajnál jobb időjárásállóság, töltőképesség és magasabb fény jellemzi. Felhasználás: lakkok, lazúrok, olaj- és falfestékek kötőanyagaként.


Mész-kolofónium

Mész-kolofónium

Lásd. kolofónium.


Mész-szappan

Mész-szappan

A növényi olajok és zsírok nátronlúggal történő elfőzésével állítják elő. A keményszappanok és kenőszappanok előállításának köztes terméke. Vízben oldhatatlan.
Felhasználása: Fakezelő szerek gyártásához


Narancshéjolaj

Narancshéjolaj

A narancshéjolaj a narancs héjából préselés és desztillálás útján kinyert illóolaj. A narancshéj mintegy 0,3-0,5% olajtartalommal rendelkezik. A természetes felületkezelő szerek (pl. olajok, gyanták) oldószere.
Felhasználása: falazúrok, edzett olajok, lakkok, viaszok és természetes olajok (lenolaj, lenolajkence) hígítására. Folteltávolításra és felületek zsírtalanítására. Természetes gyanták (pl. kolofónium, dammar gyanta) feloldására. Kozmetikumok, élelmiszerek aromaanyagaként.


Nátronszappan / keményszappan

Nátronszappan / keményszappan

A növényi olajok és zsírok nátronlúggal történő elfőzésével állítják elő. A keményszappanok és kenőszappanok előállításának köztes terméke. Vízben oldhatatlan.
Felhasználása: Fakezelő szerek gyártásához


Pórsáfrány olaj

Pórsáfrány olaj

A pórsáfrány vagy sáfrányos szeklice (Carthamus tinctorius) egyéves lágy szárú virágfűszer növény. A terméséből hidegen nyert olajat főként étkezési-, és gyógyászati célokra használják. Régen a növényt a valódi sáfrány pótlására is használták, mivel az rendkívül drága volt.
Felhasználása: Fakezelő szerek festékek előállítására.


Ricinus-standolaj

Ricinus-standolaj

Ricinusolajból magas hőmérsékleten oxigén kizárásával polimerizált olaj olaj.
Felhasználás: olajfestékek és fehér lakkok kötőanyagaként.


Szójalecitin

Szójalecitin

szójababból alkoholos extrakcióval kinyert foszfolipid, természetes emulgeátor.
Felhasználás: lazúrok és lakkok vízlepergető tulajdonságainak szabályozására.


Szójaolaj-kálium-szappan

Szójaolaj-kálium-szappan

Hamulúggal kíméletesen elszappanosított szójaolaj.
Felhasználás: kíméletes tisztító- és ápolószerként.


Xantán

Xantán

Cukoroldatból fermentáció (Xanthomonas campestris) segítségével előállított poliszacharid.
Felhasználás: természetes sűrítőanyagként, vizes alapú folyadékok tulajdonságának szabályozására.